POVODOM DANA MIMOZA

FOTO Vrijedni Međimurci spremili žute bukete

Autor: Mladen Grubić Foto/Video: ZZJZ MŽ
- Advertisement -

Siječanj je poznat kao mjesec borbe protiv raka vrata maternice, a od 16. do 22. siječnja 2023. godine obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. U Međimurskoj županiji je Dan mimoza obilježen u subotu na glavnom trgu u Čakovcu.

To je poseban dan bogat simbolikom jer je mimoza je amblem ženstvenosti koji je vezan je uz obilježavanje upozoravanja na rak vrata maternice.  Darovati nekome buket mimoza znači prenijeti poruku prijateljstva i ljubavi. Simbolizira i poštovanje, eleganciju, dostojanstvo, obilje i ljubaznost. Tako je bilo tog hladnog jutra u centru grada.

A da bi taj nježni žuti cvijet u prigodnim buketićima došao do nas prethodila je izrada stotine buketića pa je dan prije akcije Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije bilo mjesto kamo su, uz djelatnike zavoda, došli neki članovi Županijske lige protiv raka, posebno Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“.

Nakon dvije godine pauze zbog epidemiološke situacije vezane uz pandemiju bolesti COVID 19, svi su željno dočekali taj dan.Bio je to dan darivanja, ali i edukacije podjelom prigodnog edukativnog materijala i savjeta stručnjaka.

U 2020. godine u Međimurskoj županiji 1 je žena oboljela od invazivnog, a 17 žena od neinvazivnog raka vrata maternice. U razdoblju od 2015.-2017. prosječno su u Međimurskoj županiji od ove bolesti umrle 3 žene godišnje, u razdoblju od 2018.- 2020. godine u Međimurskoj županiji niti jedna žena nije umrla od raka vrata maternice, a 2021. godine su umrle četiri žene.

Rak vrata maternice jedan od najpreventabilnijih vrsta raka, no ipak u Hrvatskoj se gotovo svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena. Rak vrata maternice najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 55 godina kada su mnoge od njih aktivno angažirane na poslu i u obitelji. Najvažnija poruka koja je poslana glasi:“Briga o vlastitom zdravlju od iznimne je važnosti, stoga bi svaka žena trebala odlaziti na redovite ginekološke preglede barem jednom godišnje dok će dinamiku testiranja PAPA testom i ostalu potrebnu obradu odrediti ginekolog.

Uz redovite ginekološke preglede rak vrata maternice može se otkriti u dovoljno ranoj fazi te u današnje vrijeme niti jedna žena od toga raka ne bi trebala umrijeti. Na odjelu patologije i citologije ŽB Čakovec u 2022. godini očitano je 13069 PAPA testova, od toga je bilo 208 patoloških nalaza (92 HSIL, 114 LSIL i 2 planocelularna karcinoma).

Infekcija sluznice vrata maternice HPV virusom ne može se vidjeti ni utvrditi običnim pregledom, potreban je obrisak vrata maternice te se nakon toga ciljano utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV virusa.

U Djelatnosti kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije provodi se testiranje na HPV molekularnom metodom na aparatu Gynexpert te je 2022. godine obrađeno 410 uzoraka od kojih je 157 bilo pozitivno.

Želimo podsjetiti da je od velike važnosti i primarna prevencija: edukacija mladih koja se provodi već u školskoj dobi, odgovorno spolno ponašanje te dostupno cijepljenje protiv HPV-a.Republika Hrvatska osigurala je besplatno cijepljenje protiv HPV-a za sve učenike 8. razreda koje je neobavezno ali preporučeno. Ovisno o raspoloživosti cjepiva cijepiti se mogu i osobe koje su završile 8. razred do 25 godine života.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provodi cijepljenje protiv HPV-a od 2008.godine, a odaziv na cijepljenje je u našoj županiji među najboljima u Hrvatskoj. U školskoj godini 2019./2020. cijepljeno je ukupno 57 % učenika 8. razreda ( 64% djevojčica i 49% dječaka), a u školskoj godini 2020./2021. zbog pandemije COVID 19 bolesti odaziv na cijepljenje je bio manji – cijepljeno je 44% učenika (50% djevojčica i 37% dječaka), a odaziv je bio još manji u školskoj godini 2021./2022., ukupno 36% (cijepljeno je bilo 44% djevojčica i 29% dječaka).

Na kraju još jednom želimo naglasiti da su osim prevencije cijepljenjem i odgovornog spolnog ponašanja važni i redoviti ginekološki pregledi jer se rak vrata maternice može se otkriti u dovoljno ranoj fazi. Stoga u današnje vrijeme niti jedna žena od toga raka ne bi trebala umrijeti“, važna je poruka za kraj.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još