ZAJEDNIŠTVOM SPRIJEČILI KATASTROFU

FOTO/VIDEO ŽUPAN POSAVEC: Ponosan sam na organiziranost i jedinstvo Međimuraca u obrani od vodenog vala

Autor: Miljenko Ovčar Foto/Video: Miljenko Ovčar
- Advertisement -

S terena stižu bolje vijesti. Razina vode pada i očekivane štete biti će minimalne, posebice u odnosu na krajeve koje je zadesila potpuna katastrofa te gubitak ljudskih života i ogromne materijalne štete. Unatoč tome, međimurski župan Matija Posavec, njegov zamjenik Josip Grivec i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i dalje su na oprezu te budno prate situaciju.

-Iako je iza nas besana noć situacija ide na bolje i lakše se diše, mada još uvijek ne možemo u potpunosti odahnuti. Kao i prethodnih dana obilazimo sve kritične lokacije, a u Murskom Središću gradonačelnik Srpak nas je obradovao informacijom o stagnaciji i padu vodostaja. To je dobro i ohrabrujuće, ali vodostaj je i dalje iznimno visok i treba pratiti i kontrolirati situaciju na obje naše rijeke. Smanjuje se i protok vode koji je i dalje velik, ali je to ipak puno manje nego jučer. Pratimo i situaciju u Austriji i Sloveniji odakle isto stižu bolje vijesti i sve to daje nam nadu i optimizam da bi sve trebalo biti dobro. Posebno je važno da nema velikih šteta, nema katastrofe i mislim da građani mogu biti mirni, jer su zaštićena mjesta, zaštićena su domaćinstva, a sve eventualne štete u podrumima, garažama i poljoprivrednim površinama nastojati ćemo svi zajedno sanirati. Mislim da se u ovoj situaciji pokazalo jedno jedinstvo i dobra organiziranost, posebice u kvalitetnoj procjeni svega što bi se moglo desiti, rekao je župan Posavec.

Gotovo cijelu proteklu noć međimurski župan je proveo na nasipu kod Pušćina.

-Kada vidite u tri ujutro da na terenu imate veliki broj mještana, vatrogasce i druge hitne službe koji u jednom velikom lancu rade zečje nasipe kako se ništa ne bi prepustilo slučaju i zatvorio svaki eventualni propust u nasipu tada vas jednostavno prođu trnci od toga koliko je snage u tom zajedništvu. Zahvaljujući svima koji su se uključili u obranu od vodenog vala diljem Međimurja mislim da ćemo sutra ujutro moći reći da smo napravili jedan veliki posao na dobrobit cijelog našeg kraja, poručio je župan Posavec.

Njegov zamjenik, ujedno i predsjednik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, Josip Grivec također ističe da je situacija pod kontrolom.

-Simbioza svih naših službi, ali i građana dala je izvrsne rezultate što se potvrdilo u svim dijelovima Međimurja. Svjedočio sam tome osobno i jučer u Kotoribi gdje se ogroman broj mještana odazvao pozivu tamošnjeg načelnika općine i došli su puniti vreće s pijeskom. Takve nas stvari moraju ispunjavati ponosom. U ovoj teškoj situaciji pokazalo se da smo spremni u svim segmentima civilne zaštite što je u velikoj mjeri pridonijelo tome da obranimo Međimurje. To postignuće je tim veće uzmemo li u obzir da je naš kraj omeđen s dvije rijeke koje su na svom putu kroz Austriju i Sloveniju nanijele katastrofalne štete, a mi smo ih ovdje uspjeli svesti na minimum, naglasio je Grivec.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak zahvalio je svima koji su pomogli u zaštiti grada, posebice njegovog najužeg središta.

-Mada je jutros zabilježen povijesno visoki vodostaj od 543 cm naš centar ostao je suh i to je ogromno postignuće. Na nekim pozicijama u razini rijeke Mure pojavilo se nešto vode koja je prodrla u podrume i garaže, ali to ćemo riješiti kada sve ovo prođe, pomoći oko šteta i vidjeti što se tehnički može učiniti za budućnost. I mene najviše veseli ta sinergija svih naših službi, od vatrogasaca, civilne zaštite, policije, HGSS-a i naravno volontera. Time smo pokazali da se mi u Međimurju znamo obraniti i od ovako velikih nepogoda i mislim da možda još nismo ni svjesni što smo učinili, jer ovakav vodostaj nikada dosada nije zabilježen, a unatoč toga u našem gradu i cijelom Međimurju neće biti prevelikih šteta, istaknuo je Srpak podsjetivši da su, samo nekoliko kilometara dalje, čak tri slovenska naselja evakuirana.

-Mislim da smo u ovoj teškoj situaciji nešto i naučili što je jako važno te bi, kada sve ovo prođe i smiri se, trebalo napraviti dobru analizu kako bi utvrdili eventualne slabosti u sustavu i unaprijedili ono što je dobro. Hvala svima koji su pomogli na bilo koji način, raduje nas što voda opada, prema informacijama iz Veržeja, dvadesetak kilometara uzvodno, spustila se za pola metra, a i po prirodnim mjerama ovdje kod nas vidimo da je pala za desetak centimetara. Taj trend će se sigurno nastaviti i makar ćemo i dalje budno pratiti situaciju mogu reći da smo u ovom teškom izazovu mi pobijedili, poručio je gradonačelnik Srpak.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još