DAN KOJI HRVATSKA PAMTI

FOTO/VIDEO Zrinska garda, vitezi, kubure i topovi obilježili Dan pobjede u Goričanu!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Simboličnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim govorima ispred spomenika braniteljima u Goričanu, nakon koje je uslijedio mimohod do Turističko-sportsko-rekreacijskog centra Ribnjak na Šuderici, gdje je organiziran prigodan domjenak, i Općina Goričan je obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uz brojne predstavnike udruga vezanih uz domovinski rat iz Goričana, Čakovca, Mihovljana, Preloga, Kotoribe, Svete Nedjelje te Svetog Đurđa, predstavnike Općine Goričan te predsjednike općinskih udruga i mještane, svečanost su uveličali i članovi Viteškog društva Svetog Križa Lobor i Zrinske garde Čakovec, a događaj je začinjen i pucnjevima iz kubura i iz topa.

Prilikom polaganja vijenaca i svijeća, prigodne govore održali su načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković i predstavnike Udruge dragovoljaca domovinskog rata Mario Harmicar.

Načelnik Goričana Emanuel Sinković

– Drago mi je što smo se okupili u tako velikom broju da se prisjetimo dana 5. kolovoza 1995. godine, dana kada se hrvatski narod okupio pod zajedničkom stijegom i sa zajedničkim, stoljetnim ciljem da Hrvatska bude neovisna, samostalna i demokratska država. Danas se prisjećamo i vojno-redarstvene operacije Oluja, dana kada odajemo počast našim hrvatskim braniteljima, nestalim i poginulim braniteljima i njihovim obiteljima, što su svojom hrabrošću, požrtvovnošću, srčanošću i domoljubljem obranili i postigli samostalnost naše države. Dragi branitelji, hvala vam! Da nije bilo nas, ne bi bilo ni ovdje nas i mi mlađi naraštaji vam moramo biti vječno zahvalni na tome – rekao je načelnik Emanuel Sinković, istaknuvši i kako danas ukrajinski vojni analitičari izučavaju našu briljantnu operaciju „Oluja“, koja je u svega četiri dana oslobodila više od 10.000 m2 hrvatskog teritorija na bojišnici dugoj oko 700 kilometara.

– Oluja za Hrvatsku i njezine građane ima posebno značenje. Ta je operacija zaustavila rat i agresiju na hrvatskom tlu i donijela dugo priželjkivani mir i slobodu našoj domovini. U samo 84 sata, oko 200.000 hrvatskih vojnika je u Oluji oslobodilo više od 10.000 m2 dotad okupiranog područja. Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve, no nažalost, u borbi je poginulo 204 hrvatska vojnika i policajaca, 1100 ih je ranjeno, a dva se vode kao nestali.

Mario Harmicar iz UDVDR-a Goričan

U Oluji je sudjelovao i nemali broj Međimuraca… Poštujmo svaku žrtvu, jer svaki je ljudski život jednako vrijedan i ista je tuga svake obitelji za svojim najmilijima. No, mora se znati da je Oluje bila povijesno čista i vojnički briljantno izvedena, časna pobjeda za pravedan cilj. Hrvatski branitelji pokazali su da je želja naroda za slobodom neuništiva. Oni su snagom oružja, ali još više mudrom vojno taktikom i snagom srca Hrvatskoj donijeli najljepši mogući poklon, a to je mir i sloboda – rekao je Mario Harmicar u ime Udruge dragovoljaca i domovinskog rata Općine Goričan i svoje osobno ime.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još