1. PUT U MEĐIMURJU

FOTO/VIDEO Novi predmet u školi: jezik i kultura romske nacionalne manjine!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Danas, 9. studenoga 2022. godine, na press konferenciji za novinare u OŠ Orehovica predstavljena je novost – uvođenja predmeta „jezik i kultura romske nacionalne manjine“, koja je od ove školske godine krenula u tri međimurske osnovne škole: Orehovici, Podturenu i Kuršancu.

Ovaj predmet trenutno pohađa 78 romskih učenika u te tri međimurske škole. Taj će se nastavni predmet, u trajanju od 2 do maksimalno 5 nastavnih sati tjedno, ovisno o školi, provoditi kao dio Modela C nastave, a taj dodatni predmet za koji se učenici odluče ukoliko ga škola nudi, sukladno suglasnosti Ministarstvu znanosti i obrazovanja, također će se bilježiti u e-imenik i ulaziti u prosjek ocjena. Predviđen je prvenstveno za romsku djecu, koja će na taj način u školi moći naučiti više o svojoj vlastitoj kulturi i jeziku, ali ne isključuje ni ostalu djecu koja žele naučiti bajaško-rumunjski jezik i kulturu.

To pravo, na koncu, romska djeca ostvaruju u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina te Zakonom o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Konkretno, OŠ Orehovica, koja ima 311 učenika od čega ih je 65 posto romske djece, usustavila je ovaj predmet kao dio nastave kod tri grupe učenika, ukupno njih 40, od 2. do 7. razreda.

Ovaj novi Model C nastave u školama predstavili su glavni ljudi koji su i sudjelovali u njegovoj provedbi: ravnatelj OŠ Orehovica Branko Sušec, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Nandor Čapo i njegova suradnica Ana Kešina, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah, kao i načelnica Općine Orehovica Dijana Novak te Natalija Sklepić, učiteljica razredne nastave i voditeljica Modela C nastave. Pressici su prisustvovali i djelatnici škole te bivši učenik ove škole a danas uspješan student David Oršuš, kao podrška romskoj djeci u obrazovanju.

Ravnatelj OŠ Orehovica Branko Sušec

Što točno znači Model C objasnio je ravnatelj škole Branko Sušec:

Model A označava 100 posto nastavu na jeziku nacionalne manjine, kao što je talijanska škola u Istri ili srpska u Slavoniji, Model B je kombinacija hrvatskog jezika i jezika nacionalnih manjina, dok je Model C uključuje poznavanje jezika i kulture nacionalne manjine. Taj je model zapravo i namijenjen romskoj nacionalnoj manjini, jer kod nas imamo Rome bajaše koji imaju drukčiji jezik od romano chiba. Bajaški jezik još nije standardiziran do kraja, no na tome se radi.

Ravnatelj Sušec pokazao je i plakat s bajaškom abecedom koji je nacrtala jedna romska učenica, te je dodao i kako je najveći problem stručni kadar za Model C, jer voditelj te nastave mora biti učitelj – povijesti, geografije ili jezika ili razredne nastave te mora poznavati jezik nacionalne manjine. U OŠ Orehovica to je, istaknuo je, jedino Natalija Sklepić, koju trenutno dijele s OŠ Podturen. Ona je na sebi imala i težak zadatak – napraviti godišnji plan i program za taj predmet u skladu s donesenim Kurikulumom za nastavni predmet jezik i kultura romske nacionalne manjine u osnovnim i srednjim školama u RH.

Svrha predmeta jezika i kulture romske nacionalne manjine je razviti komunikacijske i interkulturalne i građanske kompetencije koje će pripadnicima romske nacionalne manjine pomoći osvijestiti vlastiti identitet. Ovaj predmet obuhvaća jezik i komunikaciju, vrijeme i prostor, stvaralaštvo i tradiciju te identitet i ljudska prava. Nije mi bilo lako napraviti plan i uskladiti ga s kurikulumom, a pritom sam se vodila primjerom učitelja koji predaju strane jezike. Ako bude trebalo, nešto ćemo izbaciti, nešto nadodati i nadamo se dobrim rezultatima te da će biti još više djece koja će pohađati Model C – rekla je Natalija Sklepić.

OŠ Orehovica uvijek rado ističemo kada govorimo o primjerima dobre prakse u kontekstu obrazovanja Roma. Osim izvođenja redovne nastave, ova škola implementira gotovo sve pozitivne mjere kojima se jačaju obrazovni kapaciteti romske djece. Uvođenjem nastavnog predmeta „jezik i kultura romske nacionalne manjine“ dodatno se stvaraju pozitivne promjene u razvoju klime različitosti na razini čitave škole te svakako doprinosi razvoju pozitivnog osobnog, ali i grupnog nacionalnog identiteta djece Roma. Važno je naglasiti da kurikulum uvažava lokalni jezični varijetet kojim djeca govore u roditeljskom domu, čime je stvorena mogučnost za njegovanje bajaško-rumunjskog jezika kao njihova materinjskog jezika. Hvala OŠ Orehovica na tome što je prepoznala Model C nastave i kontinuirano gradi pozitivno školsko okružje – istaknula je Maja Odrčić Mikulić.

Pročelnica Nivec Kolarić Strah dodala je da Međimurska županija kao osnivač ove školeu vijek će podržavati sve programe, a posebno one u kojima se nalaze romska djeca.

Ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Nandor Čapo uputio je poruku svim mladim Romima koji se školuju kako im je nastava po modelu C odlična podloga i za podizanje kvalitete života i mogućnosti za zapošljavanje, kao i povećanje pažnje prema svojoj kulturi, zemljopisu i povijesti.

– Siguran sam da će se broj učenika na Modelu C nastave povećavati s vremenom, a među mladim Romima koji će se školovati niknut će novi kadar nastavnika na tom predmetu – rekao je Čapo.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Zbog tuče koja je prošle subote prošla Međimurjem, proglašena prirodna nepogoda

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji...

Proteklog vikedna u Međimurju se vjenčalo čak 13 parova! Pogledajte koji?

Proteklog tjedna na području Međimurja rođeno je samo 6 beba:...

Vrhunske priredbe uz najbolja međimurska vina!

Kao i svake godine dosad tako i ove manifestacija Ljeto...