Pošumljavanje

FOTO/VIDEO Na području Male Trate kod Preloga sadi se 7000 stabala hrasta lužnjaka!

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Na području Male Trate, između Preloga i Donjeg Kraljevca, s obje strane županijske ceste, na 7 hektara površine, ekipa iz Lovačkog društva Prepelica iz Preloga je ovog vikenda, 26. i 27. veljače 2022. godine, krenula u sadnju 7000 sadnica hrasta lužnjaka i postavljanje stupića i zaštitnih tuljaca radi zaštite od divljači. Akcija će se finalizirati tijekom tjedna.


– Ovdje je nekad bila stara šuma, koju smo porušili i u suradnji s Gradom Prelogom površina se poravnala koliko se mogla. Tako je ovdje posađeno 7000 sadnica, od čega je nekoliko stotina divlje trešnje, a ostalo hrast lužnjak. Ovo pošumljavanje i sadnja nove šume hrasta lužnjaka projekt je Lovačkog društva Prepelica, a još prije nekoliko godina osmislio ga je naš tadašnji predsjednik Mezga – rekao je predsjednik LD Prepelica Kristijan Štampar.

Kristijan Štampar

Cijena investicije je više od 250.000 kuna, a uključuje i kupnju sadnica i stavljanje zaštite od divljači (tuljaka) na svako posađeno drvo. Sadnice su kupljene od tvrtke Cedrus Forest iz Čakovca. Sadnja i pošumljavanje financirani su sredstvima EU-a, dok je Grad Prelog pomogao s dovoženjem zemlje i ravnanjem terena.

– Hrast lužnjak polako raste. Potrebno je oko 5 godina da hrastić izađe iz tuljca. Tek za oko 100 godina ovdje će biti prava, velika šuma. Prije otprilike osam godina već je riješeno zemljište na cesti između Preloga i Svetog križa. Tu smo isto srušili staru šumu bora, koja više nije valjala, te posadili hrast, grab, agaciju i trešnju… To smo posadili na starinski princip, bez tuljaka, ali lijepo se primilo – dodao je Kristijan Štampar.

Đuro Ujlaki, Kristijan Štampar i Ljubomir Kolarek

Riječ je, dakle, o brizi za generacije koje dolaze, a lovce su u akciji posjetili i čelnici Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, koji se i sam prihvatio posla.

– Evo, nakon toliko godina i priče o Gradu Prelogu kao naselju koje se ponosi svojom industrijom i selektiranjem otpada, ovo je jedna od jačih akcija sadnji i pomoći prirodi da malo jače saživi na našem području. Isto ćemo napraviti i s Udrugom pčelara, s kojima ćemo u zajedničkoj akciji saditi medonosno bilje, kako bi malo potpomogli prirodni fond na području Grada Preloga – istaknuo je Đuro Ujlaki.

– Nadamo se da će svijest građana biti takva da na ovu površinu više neće bacati smeće i građevinski otpad te da će u budućnosti ovdje biti jedna lijepa šuma i svježi zrak. Ovdje je iznimno bitno i vodocpilište, jer svi želimo piti zdravu i čistu vodu – istaknuo je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, a cijeli njegov govor pogledajte u videu.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Krenula sezona Sportova na vodi prvim nedjeljnim druženjem

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine nastavlja sa...

Bila je privilegija poznavati Danijelu

Na preloškom groblju u subotu prije podne održan je...

FOTO Emotivni oproštaj župnika Mislava Mikaca sa župljanima! Bilo je i suza!

Izuzetno emotivno bilo je danas na oproštajnim svetim misama...