SAMO JE NEBO GRANICA!

FOTO/VIDEO Dirljivom svečanošću, zagrljajima i suzama Beličanci se oprostili od učenika i učitelja u sklopu projekta Erasmus+

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Povodom završetka projekta Erasmus+ ‘Only the sky is the limit for open hearts! Solidarity for equality!’ koji se od 2019. godine provodio u Osnovnoj školi Belica, u četvrtak, 12. svibnja 2022. godine navečer u Društvenom domu u Belici održao se kulturni program za oproštaj 27 učenika i 14 učitelja iz Poljske, Makedonije i Rumunjske, koji su od 9. do 13. svibnja 2022. godine posjetili Međimursku županiju i OŠ Belica kao dio posljednje mobilnosti u ovom projektu.

U protekle tri godine, uz mali prekid zbog razdoblja pandemije, u ovom projektu sudjelovalo je više od 100 učenika od 6. do 8. razreda i njihovih učitelja iz pet škola partnera u projektu iz Hrvatske, Rumunjske, Makedonije i Poljske.

Ovom svečanošću, koju su svojim nastupom uveličali Limena glazba Belica i KUD Belica, Beličanci su željeli svojim posjetiteljima iz drugih država prenijeti bar mali dio njihove tradicije, u nadi da će se vratiti kući s najljepšim uspomenama.

NE POSTOJI NIKAKVA GRANICA U STVARANJU NOVIH PRIJATELJSTAVA

– Iako pripadamo različitim kulturama i državama te govorimo različitim jezicima, dokazali smo da ne postoji nikakva granica u stvaranju novih prijateljstava – rekla je voditeljica tog projekta za OŠ Belica, učiteljica engleskog jezika Marina Đura, dodavši:

– Bez mog užeg tima u ovome projektu, učiteljica Silvije Micek i Valentine Miller, te velike podrške ravnatelja OŠ Belica Antuna Žulića, ovaj projekt ne bi bio tako uspješan!

Koordinatorica projekta za OŠ Belica Marina Đura

Svima njima zahvalili su i predstavnici hrvatskih učenika, koji su rekli:

– Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli da se ovaj projekt realizira. Zbog tih ljudi imali smo priliku iskusiti čaroliju upoznavanja, druženja i razmjene neprocjenjivih iskustava između zemalja partnera.  Želimo posebno zahvaliti svojoj učiteljici Marini Đura, bez koje svega ovoga ne bi bilo. Zahvaljujemo i podršci i suradnji načelniku Općine Belica gospodinu Zvonimiru Taradiju i njegovoj zamjenici gospođi Mariji Prekupec.

Svečanosti su prisustvovali i učitelji i učiteljice, ravnatelj škole, roditelji učenika, a naravno i načelnik Belice Zvonimir Taradi, koji je pitao djecu je li im bilo lijepo te im poručio da dođu opet.

Učiteljice Silvija Micek, Valentina Miller, Marina Đura s ravnateljem OŠ Belica Antunom Žulićem

RASTANAK PUN ZAGRLJAJA I SUZA

Posljednja grupa učenika i učitelja iz stranih država vjerojatno nisu ni slutili da će im ovo iskustvo s Beličancima biti vjerojatno i najdraže, jer rastanak učenika bio je težak i pun zagrljaja i suza zbog rastanka.

U suzama smo zatekli i dvije najmlađe sudionice u projektu, Maleni Strahiju iz Gardinovca i Saru Braniša iz Belice, 12-godišnje učenice 6. razreda OŠ Belica, kojima je ovo iskustvo dokazalo kako se velika prijateljstva mogu sklopiti i u samo četiri dana druženja.

Melani Strahija i Sara Braniša

– Četiri puna dana išli smo na izlete u Opatiju, Rijeku i družili se. Jučer smo se najviše zbližili. To nam je vrijeme bilo dovoljno da se zbližimo i sad nam je jako teško i plačemo. Ja sam se posebno zbližila s Ivanom iz Makedonije – rekla je Melani, a Sara je dodala:

– Ovo mi je bilo super iskustvo. Posebno sam se zbližila s Teodorom, Denisom i Alessiom iz Rumunjske. Svi ćemo svakako ostati u kontaktu.

Nakon svečanosti učenici, učitelji te domaćini organizatori zajedno su i zaplesali, a zatim se uputili u Čakovec, gdje su se podružili i na prigodnom domjenku u Hotelu Park, gdje su učenici i učitelji iz drugih država bili smješteni.

Pogledajte atmosferu sa svečanosti iz naše fotogalerije i videa.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još