NJEGOVANJE KOTORIPSKOG GOVORA

FOTO/VIDEO 1. ‘Vuzmeni ponedjeljak’ u Kotoribi: izvorna kotoripska kola, izložba i priredba!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, Općina Kotoriba
- Advertisement -

U sklopu projekta vezanog uz njegovanje kotoripskog govora „Reč – naša dumača k’o srca utpira“ koji je osmislila i vodi umirovljena učiteljica hrvatskog jezika i članica KUD-a Kotoriba Anica Jauk, autorica i „Rječnika govora Kotoribe“, danas, 1. travnja 2024. godine u organizaciji KUD-a Kotoriba održan je i 1. kulturno-umjetnički program povodom „Vuzmenog ponedjeljka“ u Kotoribi.

Na livadi na kraju Murske ulice članovi KUD-a Kotoriba upriličili su tradicionalna kotoripska kola koja su se uz pjesmu plesala od Uskrsa do Ivanja u Kotoribi. Istovremeno je otvorena i izložba „Se se to nucalo v naši domačiji“ u prostoru Doma kulture, na kojoj su posjetitelji mogli vidjeti tradicionalne predmete i njihove originalne, kotoripske nazive, uz audio snimak pravilnog izgovora. Izložbu su pripremili članovi KUD-a Kotoriba Ksenija Virgej i Vladimir Vugrinčić. Sam projekt je sufinanciran od strane Ministarstva kulture i sporta.

Manifestacija je završila priredbom u Domu kulture, na kojoj su nastupili članovi KUD-a s razgovorom „Zamišljuvanje kaj je reč“ kao i spletom drame „Protuletje se otpira“, koje je osmislila i scenarij napisala Anica Jauk, a također i mališani iz Dječjeg vrtića Kotoriba i OŠ Jože Horvata Kotoriba.

– Kotoripski govor zaštićen je kao nematerijalna kulturna baština još 2017. godine. Kako bismo to opravdali, izdali smo i „Rječnik govora Kotoribe“ na kojem sam počela raditi još mnogo prije, a koji je proglašen najboljim dijalektalnim rječnikom Hrvatske te je osvojio Zlatnu povelju Matice Hrvatske – rekla je Anica Jauk i dodala:

Renato Mikulan i Anica Jauk

– Danas smo upriličili program njegovanja kotoripske riječi te smo odlučili pokazati tradiciju na uskrsni ponedjeljak te popratnu izložbu s ciljem njegovanja našeg govora. U kulturno-umjetnički program smo uključili i vrtić i školu i cilj nam je da se kotoripska riječ čuje u stihovima, igri, glazbi i plesu. Cilj nam je ovo održavati svake godine.

Zahvalila je svim članovima KUD-a Kotoriba na odličnom prilazu kotoripskih kola te zamjenici ravnateljice DV-a Kotoriba Dijani Šarek i odgojiteljici Gabrijeli Siladi, ravnateljici OŠ Jože Horvata Kotoriba Snježani Matoš i učiteljima Danijeli Sabol, Željki Matulin i Klaudiji Vidović na sudjelovanje u priredbi, kao i Kseniji Virgej i Vladimiru Vugrinčiću na organizaciji izložbe.

– Krajnji cilj je prikazati stanovnicima Kotoribe sve vrijedno i povijesno vezano uz tradiciju, govor, riječ, pjesmu, ples i rukotvorine mjesta. Bitno je sačuvati govor Kotoribe ne samo u rječniku, već da on i dalje živi u svakodnevici i prenosi se mlađim generacijama. Materinski jezik je naš identitet, naša prošlost, naša sadašnjost i naša budućnost – rekao je predsjednik KUD-a Kotoriba Renato Matulin.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još