Tradicionalno prije Uskrsa, 20 i više godina, vrata svoga doma otvara Preložanin, 62-godišnji Željko Belić. Zbog čega?
– Tradicija kuhanja uskršnjih šunkica nastavlja se i ove godine – kaže Željko koji je u svom dvorištu non-stop uz kotao u kojem kuha rolane i druge šunke.
Za tradiciju zna sve veći broj prijatelja i brojnih namjernika. Znaju kako će odavde odnijeti uskršnju deliciju odmah spremnu za stol. On će svoje goste počastiti bakalarom na bijelo, sirom s vrhnjem, suhim sirom, domaćim maslinovim uljem, domaćom lozovačom, travaricom i maraskom.
Željko dodaje kako će ovdje biti plavac od poštovane obitelji Juras i Amanovo vino iz Nedelišća.
– Hvala dragim prijateljima koji su me posjetili, posebno poštovanoj obitelji Valerije i Denisa Golubića. Svi koji su bili ovdje, a to su pravi poznavatelji te uskršnje delicije, kažu kako ona za pripremu najprije treba dobrog kuharskog majstora jer po njima sve to treba znati skuhati uz posebnu recepturu, a majstor toga je širokogrudni Željko.
Majstor od “kužine” će za kraj poručiti:
– Svim dragim ljudima, vjernicima, prijateljima i rodbini od svega srca želim sretan Uskrs i uskršnje blagdane!