PRIZNANJA CURE SA SVIH STRANA

FOTO Urodina ulja osvajaju medalje i restorane, ali primaju i pohvale struke

Autor: Miljenko Ovčar Foto/Video: Privatna arhiva
- Advertisement -

Krešimir Uroda, koji je pred nekoliko godina iz Čakovca otišao u Pirovac kako bi u masliniku nastavio posao svoga oca Ante, nedavno je za svoja ulja nagrađen još jednom zlatnom medaljom s najprestižnijeg svjetskog ocjenjivanja maslinovih ulja World Olive Oil Competiton u New Yorku. To je treći puta da se okitio ovim visokim priznanjem, ali kvaliteta njegovih ulja podjednako je prepoznata i u vrhunskim restoranima i kod struke.

Tako je ovog tjedna u svom masliniku ugostio 25 studenata Veleučilišta iz Šibenika pod vodstvom njihove profesorice dr.sc. Nikoline Gaćina, višeg predavača na spomenutom veleučilištu. U sklopu terenske nastave kolegija Hrana i prehrana predavanja su im održali predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije dr.med. Ivica Vlatković i glavna urednica časopisa Maslina Meri Šilović. Uz njihove stručne osvrte, studenti su imali priliku na licu mjesta upoznati hrvatske autohtone sorte maslina, način njihovog ekološkog uzgoja i robinzonski turizam kojim se bavi OPG Uroda. Na kraju druženja održana je i degustacija nagrađivanih ulja kako bi studenti mogli spoznati njihovu voćnost, pikantnost i gorčinu.

U svom izlaganju dr.Vlatković maslinik obitelji Uroda ocijenio je izvrsno uređenim i održavanim te naglasio kako se zalaže da visokokvalitetna maslinova ulja kakva se proizvode u ovom masliniku serviraju djeci već u vrtićima ne bi li se već u ranoj dobi upoznala s ovom zdravstveno neprocjenjivo važnom namirnicom. Istaknuo je da se Hrvatska pozicionirala na maslinarskoj karti svijeta butik proizvodnjom maslinovih ulja koja spadaju u sam vrh svjetske kvalitete što potvrđuju i brojne medalje s najvećeg svjetskog ocjenjivanja u New Yorku. Način na koji Krešimir Uroda i njegova Đurđica održavaju svoj maslinik i stvaraju svoja ulja posve zasluženo je prepoznat najvišim svjetskim priznanjima.

Dobre vijesti za obitelj Uroda stigle su i iz ugostiteljske zajednice. Nakon šibenskih butik restorana Bronzin i Buta, njihova su ulja uvrštena u ponudu splitskog restorana Dvor, višestrukog nositelja Michelinovih zvjezdica, čiji je chef Hrvoje Zirojević proglašen vitezom kulinarstva.

– Nagrade i priznanja uvijek gode i pokazuju da idemo u dobrom pravcu, ali su i velika obaveza da kvalitetu naših ulja držimo na najvišoj mogućoj razini i neprestano je unapređujemo. Veseli nas što naš maslinik služi kao primjer onima koji tek uče o maslinarstvu, a mene bi, zbog snažne veze s Međimurjem, još više radovalo kad bi u sklopu nekog sličnog projekta mogli ugostiti međimurske učenike i studente, poručio je za portal medjimurski.hr Krešimir Uroda.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još