IZLET ZA PAMĆENJE

FOTO Udruge ‘Sport za sve’ iz Goričana i Orehovice te umirovljenici Preloga na Brijunima i Stazi sedam slapova!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Ovog vikenda, 18. i 19. studenoga 2023. godine, održan je dvodnevni izlet na Brijune i Stazu sedam slapova u organizaciji Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ Goričan. Uz članove te udruge i predsjednicu Nataliju Lepoglavec te tajnika Zvonimira Lepoglavca, koji su odlično organizirali ovo putovanje, na izlet su išli i članovi Udruge „Sport za sve“ Orehovica s predsjednicom Danijelom Kreslin te članovi Udruge umirovljenika Prelog.

Ekipa na Brijunima

Sudionici su prvog dana izleta stigli autobusom do Fažane u Istri, a zatim brodom do Velikog Brijuna, najvećeg i najljepšeg otoka u Brijunima koje se sastoji od 14 otoka i otočića. Iako je nemoguće u nekoliko sati razgledati sve ljepote Brijuna, Međimurci su uz pratnju vodiča i jedan dio vožnjom u vlakiću, obišli Muzej Josipa Broza Tita, kojem je ovo bio drugi dom i u 30 godina (od 1947. do 1979.) na Brijunima je primio više od 90 predsjednika te mnoštvo poznatih osoba, Kuću za brodice u kojoj je nekad živio otočni liječnik Otto Lenz, s interpretacijsko-edukacijskim centrom, Crkvu sv. Germana te Safari park s mnogobrojnim životinjama, kako autohtonim istarskim vrstama kao što su istarske ovce, magarci i koze, tako i južnoameričke, afričke i azijske životinje poput indijske svete krave, pauna, ljame, zebre i dr.

Slonica Lanka

Vidjeli su i 51 godinu staru azijsku slonicu Lanku koju je na Brijune doveo Tito, više od 1600 godina staru maslinu, te saznali da Brijuni danas ne bi bili to što jesu da nije bilo Austrijanca Paula Kupelwiesera, koji je na tom od kameneloma devastiranom otočju iskrčio nisko raslinje i zasadio šume s danas prekrasnim drvećem i kaktusima te doveo njemačkog znanstvenika Roberta Kocha koji je iskorijenio malariju, čime je pretvorio Brijune u mondeno ljetovalište europske i svjetske aristokracije.

Nakon Brijuna i ručka u Fažani,, Međimurci su napravili kratki izlet i šetnju Pulom, uz posjet slastičarnici, nakon čega ih je autobus odveo do Hotela Potpićan u srcu Istre, gdje su nazdravili prekrasnom izletu na Brijunu i odmorili se kako bi sakupili energiju za idući dan.

Staza sedam slapova

Drugi dan zajedno s vodičem Marijom obišli su oko 16 km kružne „Staze sedam slapova“, najljepše istarske šetnice pokraj Buzeta, koja prati najljepše dijelove toka rijeke Mirne i njezinih pritoka. Zastali su na osvježenju u selu Kotli kod petog slapa.

Osim svega nekoliko umirovljenika koji su odustali od ove šetnje te se odlučili za posjet Buzetu, svi ostali sudionici uspješno su prošli „Stazu sedam slapova“, čak i ekipa od 60+ godina, među kojima i žena od 70+, uspješno svladavši i zahtjevnu dionicu penjanja uz pomoć sajla na stijenu Greben! Bravo!

Na povratku, Međimurci su se okrijepili večerom na odmorištu te se vratili kući zadovoljni na lijepom druženju te prekrasnim lokacijama koje su posjetili, pri čemu su ih pratila dva sunčana dana i vrijeme za poželjeti!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Krenula sezona Sportova na vodi prvim nedjeljnim druženjem

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine nastavlja sa...

Bila je privilegija poznavati Danijelu

Na preloškom groblju u subotu prije podne održan je...

FOTO Emotivni oproštaj župnika Mislava Mikaca sa župljanima! Bilo je i suza!

Izuzetno emotivno bilo je danas na oproštajnim svetim misama...