SVE U ZNAKU 'CRNE KRALJICE'

FOTO Udruga umirovljenika Prelog na maštovitom 5. Festivalu nordijskog hodanja u Samoboru

Autor: Mateja Balent   Foto/Video: Udruga umirovljenika Prelog
- Advertisement -

U subotu, 16. rujna 2023. godine održan je 5. Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Samoboru čiji je moto ove godine bio “Crna kraljica”. Sve su rute bile posvećene Crnoj kraljici pa je tako bila ruta od 5 km pod imenom Crna Magija, ruta od 9 kilometara Legenda o kornjači, ruta od 8 kilometara Crna kraljica, ruta od 4 km Stari grad i Crna kraljica 1,2,3 te igraonice za one najmlađe.  Dvadesetak članova Udruge umirovljenika Prelog također je sudjelovalo na festivalu i odlično se provelo.

– Čestitamo organizatorima na izvrsnoj organizaciji. Zahvaljujemo i Gradu Prelogu na financijskoj pomoći koju smo ostvarili preko javnog natječaja za projekte organizacija civilnog društva u 2023. godini – poručuju iz Udruge umirovljenika Prelog.

U nastavku donosimo i zanimljivu priču zašto se ovaj Festival zvao upravo “Crna kraljica”, pa pročitajte:

“Kraljica i carica Barbara Celjska (1381.- 1451.), kći grofa Hermana II Celjskog i druga supruga hrvatsko-ugarskog kralja Žigmunda (Sigismund) Luksemburškog, poznata pod nadimkom Crna kraljica, neko je vrijeme boravila u Samoboru, unutar utvrde Stari grad.

Prema zapisima njezina suvremenika, češkog alkemičara Johanna von Laaza, ona je u podrumu utvrde imala vlastiti alkemijski laboratorij. Neki pretpostavljaju da je to jedan od razloga zašto su je zvali Crna kraljica. Naime, bavila se crnom magijom. U Barbarino doba, u 15. stoljeću, Samobor je obilovao rudnicima bakra. Iz tog je bakra, u svom laboratoriju, transmutacijom priređivala srebro, a potom iz srebra dobivala zlato. Navodno je bakar crpila i iz rudnika u Rudama.

Uz njezin boravak u Samoboru i alkemičarske pokuse veže se legenda o kamenoj kornjači. Legenda je osmišljena na temelju kamene stijene smještene podno Staroga grada čiji oblik podsjeća na veliku kornjaču. Prema predaji, ta je kornjača djelo Crne kraljice, vladarice Staroga grada, koja ju je stvorila da napakosti Samoborcima.

Ogromna kornjača svakoga dana spuštala se u grad i proždirala malu djecu. Kada je jedino preostalo kraljičino dijete gladna kornjača uputila se prema Starome gradu. Tada je kraljica, u velikom strahu, svoje dojučerašnje neprijatelje zamolila za pomoć. Od Samoboraca je tražila da mole kod crkvice sv. Mihalja kako bi njezino dijete ostalo pošteđeno. Samoborci su zauzvrat tražili da, ukoliko molitva urodi plodom, Crna kraljica napusti grad.

Nakon što je ona pristala, Samoborci su počeli moliti. U tom je trenutku udario snažan grom i okamenio kornjaču. Tako su se Samoborci riješili nemani i Crne kraljice, no legenda kaže da kornjača nije trajno okamenjena – pojavi li se u Samoboru ponovno veliko zlo, kornjača će opet oživjeti.”

Svaka čast organizatorima na odličnoj maštovitosti u planiranju, organiziranju i realizaciji Festivala! – zahvaljuju iz Udruge umirovljenika Prelog.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Pogledajte kako je bilo ove sunčane nedjelje na Marini u Prelogu

Marina Prelog još jednog poslijepodneva bila je puna rekreativaca....

U petak dijelovi Gornje Dubrave, Prhovca i Strahoninca ostaju bez struje

Iz HEP-a javljaju kako će u ponedjeljak, 20. svibnja dijelovi Gornje...

FOTO Lagana popodnevna šetnja uz Muru

Šetnica Svete Barbare u Murskom Središću poznata je lokacija...