FOTO Učenici Srednje škole Prelog pripremili su posjetiteljima ručak za pamćenje!

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

U organizaciji Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda i Udruge uzgajivača svinja Međimurja te financijsku potporu Međimurske županije, Grada Čakovca i Grada Preloga, u Srednjoj školi Prelog su u subotu, 18. prosinca 2021. godine, održani događaji pod nazivom „Međimursko autohtono blago – bučino ulje – smaragd Međimurja“ i „Kolinski obed“, na kojem su posjetitelji imali prilike kušati domaće, međimurske kulinarske specijalitete napravljene na tradicionalan način.

Na ovom jedinstvenom događaju, kojem je cilj očuvanje i predstavljanje međimurske gastronomije, posjetitelji su mogli kušati tradicionalne međimurske kulinarske specijalitete koje su skuhali i pripremili učenici Srednje škole Prelog, a prezentirale učenice Magdalena Deban, Lea Kovačić i Katarina Beti.

Učenici su za raskošan meni pripremili: za predjelo sir turoš i suhomesnate proizvode budžolu, meso s tiblice, kobasice i vratinu, zatim krem juhu od buče, krvavice i pečenice s kiselim zeljem, trgance s kosanom masti i vrhnjem, dinstanu svinjsku jetru s palentom, roladu od svinjske pisanice s povrćem na žaru, okruglice od mljevenog mesa u lovačkom umaku s restanim krumpirom, a za desert međimursku gibanicu, pogačice od čvaraka te razne kolačiće. Učenik David Sabol predstavio je vina koja idu uz to: Cabernet Sauvignon i Pušipel.

Katarina Beti

Sve su to imali prilike kušati okupljeni uzgajivači i proizvođači, učenici, strukovni učitelji i profesori Srednje škole Prelog, uključujući i zamjenicu ravnatelja Anicu Čerepinko, državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Zdravka Tušeka, župana Međimurske županije Matiju Posavca te gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka.

Prezentiran je i kratki video film o procesu hladnog prešanja bučinog ulja, a profesorica Iva Pintarić iz Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba govorila je o nutritivnim vrijednostima bučinog ulja, koje, među ostalim, u svom sastavu sadrži antioksidanse (vitamin E), nezasićene masne kiseline (omega 3, 6 i 9) te općenito povoljno utječe na zdravlje.

Sonja Fažon

Voditelj događaja bio je Dominik Patafta, voditelj projekata Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda i Udruge uzgajivača svinja Međimurja, a okupljenima se obratila i predsjednica organizatorskih udruga Sonja Fažon:

– Pozdravljam vas ispred članova obje udruge, s istim ciljem: pokazati najbolje što Međimurje ima, zna i može – uzgojiti i preraditi, skuhati i poslužiti tradicionalni ručak u dane kolinja i smaragd Međimurja, međimursko bučino ulje, odnosno sva blaga koja nam je ova međimurska gruda dala! – rekla je.

Naglasila je i kako su ciljevi Udruge uzgajivača svinja Međimurja, koja uskoro slavi 20-godišnjicu rada, sačuvati uzgoj svinja na malim obiteljskim farmama, unaprijediti proizvodnju i educirati se, kroz međusobnu povezanost i transfer znanja i sposobnosti. Vlastitu svinjogojsku proizvodnju važno je sačuvati i radi opstanka međimurskih sela i sigurnosti samodostatne kvalitetne proizvodnje hrane, a u duhu tradicijske, lokalne gastronomske ponude, ta je udruga pokrenula projekt „Okusi s mojega grunta“ i u okviru projekta sad već tradicionalne manifestacije „Kolinski obed“ i „Vuzmeni zajtrek“.

Udruga za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda, osnovana 2006. godine, želi unaprijediti proizvodnju i promociju međimurskih prehrambenih proizvoda, a ujedno je zaslužna za dobivanje zaštićene oznake izvornosti i geografskog porijekla za međimursko „meso z tiblice“.

– Aktivnosti i kvaliteta pojedinih projekata udruge prepoznata je i u Gradu Čakovcu, a nadamo se da će i dalje biti takvih kvalitetnih projekata te vas pozivamo da ih prijavite na javni poziv Grada Čakovca za sufinanciranje u 2022. godini – rekla je u ime Grada Čakovca viša savjetnica za poljoprivredu i EU fondove Karmen Franin.

Zdravko Tušek i Matija Posavec

Financijska potpora koju je za ovo pružila Međimurska županija najmanje je što možemo učiniti kao oblik podrške i želje da radite i razvijate se, i da ne samo volite ono što radite već da od toga ima koristi cijela zajednica, cijelo Međimurje, inače destinacija izvrsnosti. Želim vam dati još veću podršku u svim aktivnostima koje planirate. Ova Srednja škola Prelog će se, nadam se, iduće godine početi pretvarati i graditi u Centar izvrsnosti iz ugostiteljstva i turizma, čime će dobiti i nove prostore i bolje opremljenu kuhinju te potpuno drukčiji pristup prema umijeću kuhanja i promocije naših proizvoda. Vrata Županije su vam uvijek otvorena – istaknuo je župan Matija Posavec.

– Pamtim 2009. godinu, kada je na jedan kvadratni kilometar na području Međimurske županije bilo 67 svinja, gdje smo u proizvodnji tovnih svinja bili prvi u Hrvatskoj te imali 127 svinjogojskih farmi i jaki reprocentar u Čakovcu i Belici i, ono na što sam ponosan je, što smo u onim teškim vremenima kada se krojila slika Hrvatske u EU, uspjeli spasiti jednu Vajdu i ostale te nismo dali zatvoriti niti jednu klaonicu – dodao je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još