U SKLOPU PROJEKTA ERASMUS+

FOTO Učenici 1. OŠ Čakovec vidjeli Ohridsko jezero, kupali se u Egejskom moru i doživjeli nezaboravne trenutke!

Autor: Helena Slamek Foto/Video: 1. OŠ Čakovec
- Advertisement -

Učenici I. Osnovne škole Čakovec pripremaju se sredinom prosinca u svoje obitelji ugostiti učenike iz partnerskih zemalja u sklopu Erasmus + projekta te su u fazi širenja prijateljstva putem društvenih mreža i aplikacija. Svi sudionici s nestrpljenjem očekuju svoje prijatelje kako bi proširili Erasmus obitelj, upoznali ih s kulturom, tradicijom i ljepotama našega kraja, ali i jačali komunikacijske kompetencije na stranim jezicima, razvijali empatiju, surađivali, istraživali ​​inovativne načine učenja i poučavanja kao što su PBL i STEM. Uz 1. OŠ Čakovec, u projektu sudjeluju partnerske škole iz Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Turske dviju talijanskih škola.

Učenici se rado sjećaju kratkoročnih razmjena na kojima su sudjelovali, a koje su dio ovog Erasmus projekta te vjeruju da će ova 4. kratkoročna razmjena čiji su domaćini uz njihov angažman biti bolja od prethodnih.

NEZABORAVNI DANI U MAKEDONIJI

Početkom listopada ove školske godine na 3. kratkoročnu razmjenu učenika u partnersku školu Opštinsko osnovno učilište „25 maj“ u Skoplju u Makedoniji učiteljice Helena Slamek i Branka Hranjec vodile su učenike Bonu Dobrića, Jakova Hudina, Neli Bubek, Enu Horvat, Ivu Novak i Natašu Drakulić.

Uz poučne radionice u školi učenici su se imali prilike voziti kanjonom „Matka“ u istoimenom spomeniku prirode, upoznati grad Ohrid i Ohridsko jezero, u Strugi uživati u šetnji uz Crni Drim, u Skoplju posjetiti Muzej makedonske borbe, Nacionalnu galeriju Makedonije – Daut Pasha Hamam, Staru čaršiju, Arheološki muzej Republike Sjeverne Makedonije, Spomen kuću Majke Tereze, planinu Vodno, u planetariju učiti o zviježđu…

PROVOD IZ SNOVA U TURSKOJ

Na 2. kratkoročnoj razmjeni učenika od 17. – 21. svibnja 2022. godine u Ulamiş Ortaokulu u Izmiru u Turskoj 1. OŠ Čakovec predstavili su Tony Lukša, Ivan Bodalec, Iker Novak, Ivan Dobranić te učiteljice Slavica Pospiš i Helena Slamek. U školi su održane mnogobrojne radionice, a ekipa je sudjelovala i u komemoraciji Ataturka i proslavi Dana mladosti, vozila se brodom i kupala u Egejskom moru, kupovala na povijesnoj tržnici  – Kemeraltı Bazaaru, posjetila džamije, vozila bicikle, posjetila NP “Bird Paradise“ te se neposredno upoznala s radom vjetrenjača i dobivanjem energije.

– Potrebno je hitno djelovati zbog stopa gubitka bioraznolikosti, sve većeg utjecaja klimatskih promjena i prekomjerne potrošnje prirodnih resursa. Neminovno je suočavanje s ekološkim izazovima neviđenih razmjera i hitnosti. Stoga je naša poruka iz Izmira i Skoplja: „Ne mijenjaj klimu; mijenjaj sustav!“, a u Čakovcu će se čuti glasnije! – poruka je 1. OŠ Čakovec.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO U Čakovcu predstavljene prednosti kozmetike Jane Iredale

U četvrtak je u čakovečkom hotelu Castellum predstavljena kozmetika...

Nikad veći interes poljoprivrednika za EU fondove

Na jučerašnjoj radionici, koju je organizirala Općina Sveti Juraj...