TRŽNICA U PRELOGU

FOTO U Prelogu se trguje i jadikuje

Tržnica Prelog

Jutrošnju posjetu preloškoj tržnici započeli smo još dok je temperatura bila malo ispod nule, pa ne čudi što su se i sami prodavači skupljali tek nakon 7 sati, iako je radno vrijeme od 7 do 12. Tamošnjim kupcima to nije iznenađenje, tako da su i oni odlučili posjetiti zelenu i mliječnu tržnicu te njezin sajmeni dio tek kada malo zatopli.

Pohvalno je što se strogo poštuju epidemiološke mjere gotovo na svim dijelovima tržnice, a visoku ocjenu zaslužuju i širina ponude te cijene. Iako prava sezona tek dolazi ponuda cvjetnih presadnica, proizvođača koji mahom dolaze s one strane Drave, vrlo je široka. Cijene presadnica, ovisno o vrsti cvijeća, kreću se od 5 do 10 kuna, a bilo je i dosta lončanica po znatno višim cijenama.

– Što je tu je. Žena je rekla da kupim jaglace. U ove dvije vrećice stalo ih je za 70 kuna. Čini mi se da je komad 5 kuna po komadu – rekao nam je Ivan Gradečak Joc, jedan od zaštitnih znakova Grada Preloga, koji je bio među prvim kupcima.

– Kvaliteta moga povrća je najbolja reklama, kazala je jedna prodavačica iz Prekodravlja. Nudila je celer po 12 kuna, mrkvu za 8, prstenjak za 20, a vrećicu mrkve za 25 kuna.

Posjetili smo i ostale proizvođače koji su vreću vrećicu luka nudili za 20 kuna, kilogram hrena je bio 30, a cikle 5 kuna, kilogram krumpira je bio za 1,50 kuna, a vreća 25, dok je jedan proizvođač krumpir s traktorske prikolice nudio za 20 kuna.

– Nisam traktorskom prikolicom mogao na tržnicu, pa prodajem tu na parkiralištu, rekao nam je jedan „krumpiraš“ iz Belice dodavši kako će ove godine biti sretan ako proda 10 posto prošlogodišnjeg uroda. Na nemogućnost plasmana presadnica tužio se jedan proizvođač iz Malog Bukovca, rekavši kako mu je lani propalo 90 posto presadnica.

– To je sezonska roba koju njeguješ, čuvaš kao malo dijete, a sada je došlo vrijeme da to ne možeš nikome prodati. A i danas ova sezonska prodaja ne ide nikako. Prođe ovdje do stotinjak ljudi, pokupuje cvijeće za svoje vrtove, balkone, prozore i više se ne vrate, a ja ostajem s bezbroj neprodanih presadnica, sjemenske robe, jer smo u tome ograničeni, epidemiološke mjere su nas uništile, ogorčeno govori.

Takve pritužbe smo čuli sa svih strana, od proizvođača jabuka, pa do prodavača ribe koji ih ovdje dovozi čak s Jadrana. A taj nam kršni Primorac kaže kako riba „ide“ u ovo korizmeno vrijeme i to mahom oslić. No to je gotovo sve. Čuli smo kako država ima dvostruka mjerila prema poljoprivrednicima.

– Mi kajkavci smo uvijek biti, njihova je zajednička konstatacija. Na sajmenom dijela tržnice bila je najveća ponuda, pa smo provjerili što se najviše traži. – Kućne papuče i čarape, kažu.

Glavni je krivac, opet, epidemiološka situacija. Obećali smo ponovno doći kada ne bude maski i kada stigne nova ponude. A cijene? Onakve kakve će tržište nuditi. Kako je jutro odmicalo sve veći broj kupaca posjet tržnici završavao je šalicom kave na okolnim terasama. I nama je vruća kavica dobro došla, a posjet preloškom placu prošao brzo te bio zanimljiv i poučan.

Najnovije vijesti

Pročitajte više