U SURADNJI S MEĐUNARODNIM PARTNERIMA

FOTO U Prelogu održano drugo diseminacijsko izlaganje u sklopu projekta Leeway

Autor: Grad Prelog Foto/Video: Studio VIPRO
- Advertisement -

U petak, 5. srpnja 2024. godine, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus u Prelogu održano je drugo diseminacijsko izlaganje u sklopu projekta akronima LEEWAY (01C0213) koji provodi Grad Prelog u suradnji s međunarodnim partnerima, a sufinancira Europska unija iz Programa međuregionalne suradnje Interreg Europe 2021. – 2027.

Na početku događaja prisutne je pozdravio saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek naglasivši predanost Grada Preloga zelenoj energetskoj tranziciji. Projekt akronima LEEWAY usmjeren je na jedinice lokalne i regionalne samouprave koje moraju stvoriti uvjete, odnosno ukloniti prepreke za razvoj energetskih zajednica temeljenih na obnovljivim izvorima energije, a u skladu je s cijevima Europske unije definiranim u Europskom zelenom planu, odnosno u EU Direktivi o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora. U sklopu projekta planirana su i studijska putovanja u zemlje iz kojih dolaze partneri Grada Preloga, odnosno u Italiju, Belgiju, Njemačku i Poljsku. Predstavnici Grada Preloga i lokalnih dionika tako su početkom lipnja ove godine otputovali na trodnevno studijsko putovanje u Belgiju, odnosno u flandrijski grad Roeselare. 

Tamo su se upoznali sa stanjem energetskih zajednica u Flandriji te primjerima dobrih praksi vezanim uz obnovljive izvore energije u Belgiji. O svemu što su vidjeli i naučili izlagala je Ema Novak iz Međimurske energetske agencije, a dio izlaganja posvetila je i spalionici otpada, odnosno toplovodu koji razvija grad Roeselare. Na kraju je zaključila da iako je Flandrija odmakla u osnivanju i stimuliranju energetskih zajednica ipak se još uvijek susreće s nizom izazova. Grad Prelog će nove spoznaje stečene u sklopu ovog projekta iskoristiti pri reviziji svog energetskog i klimatskog akcijskog plana iz 2020. godine (SECAP-a).

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Preloga te se ne može smatrati da odražava stavove Europske unije i/ili programa Interreg Europe.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Krenula sezona Sportova na vodi prvim nedjeljnim druženjem

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine nastavlja sa...

Besplatni ljetni nogometni kamp otvorenog tipa

U proteklom tjednu Nogometna škola Općine Mala Subotica organizirala...

FOTO Emotivni oproštaj župnika Mislava Mikaca sa župljanima! Bilo je i suza!

Izuzetno emotivno bilo je danas na oproštajnim svetim misama...