GRADOVI, OPĆINE I ENERGETSKE ZAJEDNICE

FOTO U Poduzetničkom centru Prelog održana radionica u sklopu projekta SunSharing

Autor: Grad Prelog Foto/Video: Studio Vipro
- Advertisement -

U petak, 15. rujna 2023. godine, u prostorijama Poduzetničkog centra Prelog održana je radionica u sklopu projekta Sunsharing – Supporting Solar Energy Communities in Southeast Europe pod nazivom Gradovi, općine i energetske zajednice – partneri energetske tranzicije. Na početku, okupljene je pozdravio gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek, ističući zadovoljstvo što se Grad uključio u ovaj i druge projekte koji promoviraju europske trendove, odnosno zelenu energetsku tranziciju.

Radionica je prije svega bila namijenjena jedinicama lokalne samouprave, ali su na njoj sudjelovale i druge fizičke i pravne osobe. Goran Čačić iz Zelene energetske zadruge govorio je o izazovima s kojima se energetske zajednice trenutno susreću u Hrvatskoj.

Antun Pfeifer s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu govorio je o iskustvima SunSharing projekta povezanim sa stanjem legislativnog okvira i uspostavom energetskih zajednica građana u Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Makedoniji.

O uspostavi prvih energetskih zajednica građana u Hrvatskoj kroz projekt SHAREs govorila je Slavica Robić iz Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

U popodnevnim satima sudionici su posjetili primjere dobre prakse u Križevcima. Razgledali su solarne elektrane na Križevačkom poduzetničkom centru i Gradskoj knjižnici Franjo Marković koje su rezultat uspješnih crowdfunding inicijativa. Posjetili su i Križevački laboratorij inovacija za klimu koji kao zajednica građana promovira obnovljive izvore u lokalnoj zajednici, educira građane te im pomaže u razvoju i financiranju njihovih projekata.

Projekt SunSharing započeo je 1. prosinca 2022. godine, a trajat će 25 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 491,825.09 EUR, a vodeći partner je Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Nakon završetka projekta očekuje se povećana vidljivost i razumijevanje energetskih zajednica i crowdfounding inicijativa posvećenih fotonaponskim projektima u zemljama Jugoistočne Europe u kojima se projekt provodio.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Preloga te se ne može smatrati da odražava stavove Europske klimatske inicijative (EUKI), odnosno njemačkog Saveznog ministarstva gospodarstva i zaštite klime.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još