BROJNI PROBLEMI MUČE PČELARE

FOTO Svoju redovnu Skupštinu održali članovi Udruge „Nektar“ iz Preloga

Autor: Grad Prelog Foto/Video: Grad Prelog/Studio VIPRO
- Advertisement -

U prostoru Bistroa Barracuda u Prelogu, svoju su redovnu Skupštinu održali članovi Udruge pčelara „Nektar“ iz Preloga. Skupštinu je prigodnim riječima otvorio predsjednik Udruge pčelara „Nektar“ Ivica Balent, a nazočili su gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, predstavnici prijateljskih pčelarskih udruga iz Međimurske županije i susjedne Mađarske. Uz usvajanje redovitih izvješća o radu, financijskog izvješća i izvješća Nadzornog odbora, pčelari i njihovi gosti dotakli su se i brojnih problema koji danas muče pčelare.

Skupština je sve prijedloge i odluke jednoglasno prihvatila. Govorilo se tako o problemu cijene patvorenog meda u Hrvatskoj, gdje patvorenjem nazivamo namjerno mijenjanje sastava ili svojstva neke tvari koje nisu njezini prirodni sastojci. Pri tome se u osnovnu tvar stavljaju dodaci koji imaju svrhu poboljšati izgled ili druga svojstva.

Drugi problem na koji je upozoreno jest trovanje pčela za vrijeme tretiranja usjeva uljane repice, kada umjesto da se raduju godišnjem dobu cvatnje, kad pčele letačice prikupljaju pelud za med, posljednjih godina pčelari s nemoći gledaju mrtve pčele ispred košnica.

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek pozdravio je aktivnosti Udruge pčelara „Nektar“, uz komentar da se pčelarstvo mora podići na još viši nivo te je obećao uskoro otvorenje pčelarskog doma u Čukovcu.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još