60 SATI RADA

FOTO Svetomarska čipka Gordane Hunjadi na elegantom crnom kombinezonu dizajnerice Gabrijele Kanižaj!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Na nedavnom 2. Festivalu čipke u Svetoj Mariji, posjetitelji su mogli pogledati i dva odjevna predmeta modne dizajnerica iz Svete Marije Gabrijela Kanižaj: vjenčanicu s čipkom koju je izradila čipkarica Magdalena Kvakan, a koju je ne svom vjenčanju nosila kći načelnice Đurđice Slamek, Ana Slamek, o kojoj smo pisali, te elegantan crni kombinezon s čipkom koju je izradila čipkarica Gordana Hunjadi. Ove modne kreacije izazvale su i velik interes medija, a snimao ih je i HRT.

Modna dizajnerica i čipkarica – Gabrijela Kanižaj i Gordana Hunjadi

Kombinezon na tri dijela ima apliciranu danas sve prepoznatljiviju Svetomarsku čipku (čipke leptirića na ramenu i pojasu oko struka te više od metra čipke izvornog motiva (struglja) na donjem dijelu kombinezona), koje je Gordana Hunjadi izrađivala ukupno 60 sati. Ruku Gabrijele Kanižaj krasio je i prsten sa Svetomarskom čipkom koji je Gordana Hunjadi također napravila napravila.

Kombinezon sa Svetomarskom čipkom

Gordana Hunjadi (51) iz Svete Marije, inače predsjednica Društva žena „Amalija Kranjec“, izradom Svetomarske čipke bavi se od 2009. godine, odnosno od početka djelovanja Udruge Svetomarska čipka.

– Ja sam generacija žena koja nije upala u skupinu koje je podučavala Nada Mance, pa sam izradu čipke počela učiti tek sa 38 godina. Kako sam se i prije bavila ručnim radom, od izrade goblena, do heklanja i našivavanja, imala sam osjećaj za to i po prirodi sam strpljiva osoba pa mi je izrada čipke, za koju nisam mogla odoljeti da ne naučim, odmah legla.

Župan Matija Posavec, načelnica Svete Marije Đurđica Slamek, dizajnerica Gabrijela Knaižaj i predsjednica Udruge Svetomarska čipka Ana Marija Mustač

Odakle inspiracija za ovo?

– Gabrijela Kanižaj i ja smo surađivale već prošle godine, a na festivalu čipke u Lepoglavi sam dobila inspiraciju da to ovaj put ne bude bijela čipka, već s tamnim koncem, odnosno modernijim motivima. Predložila sam Gabrijeli da kreira nešto na što bi se mogla aplicirati ta čipka. Gabrijela i ja se karakterno poklapamo i nadopunjujemo jedna drugu, imamo slične zamisli i suradnja nam je stoga odlična.

Neki od radova Gordane Hunjadi

Moj cilj je da se čipka popularizira i kod mladih te da motiviramo mlade ljude da požele i samo je raditi i da je ukomponiraju u svoj stil odijevanja – dodala je Gordana.

Pjesmica uz certifikat o Svetomarskoj čipki

Evo što je o ovim modnim kreacijama rekla i sama dizajnerica Gabrijela Kanižaj:

Prvi susret sa Svetomarskom čipkom na mojim kreacijama bio je kod izrade košulja/bluza za čipkarice. Od tada mi je bila želja napraviti kolekciju vjenčanica i svečanih haljina s dodatkom čipke. Prošle godine sam bila pozvana na prvi Festival Svetomarske čipke gdje sam ujedno i prezentirala svoje kreacije vjenčanica i svečanih haljina. Moram priznati da su te kreacije bile prepoznate i prodane, ali nažalost bez prvobitnog dizajna tj. bez Svetomarske čipke kao detalja. Ne odustajem u zamisli i nastojanju od novih kreacija s čipkom kao detaljem te se nadam da će u budućnosti čipka biti prepoznata i više cijenjena na odjevnim predmetima!

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još