Na nedavnoj manifestaciji “Vidovski kotlić”, natjecanju udruga u kuhanju graha koje organizira SRD “Mrena” Donji Vidovec, zatekli smo poznatu ekipu umirovljenika. Bili su tamo Zdravko Crnković, umirovljeni učitelj informatike u OŠ Prelog, njegov kolega Damir Šalari, učitelj likovne kulture u OŠ Prelog, njegova supruga Nada, učiteljica razredne nastave u OŠ Goričan, te Zdravkova supruga Ivanka, koja je mirovinu dočekala kao medicinska sestra u Zdravstvenoj ambulanti Prelog. Bila je to ekipa koja se razumije “na mig” u stvarnom životu, a već drugu godinu zaredom tu povezanost prenose i na kuhanje.
Veteran u tome je Zdravko iz Donjeg Vidovca, koji je s kuhanjem započeo 2015. godine kao član ekipe KUD-a Donji Vidovec, čiji je stalni član. Odmah se pohvalio kako je na svom prvom natjecanju njegova ekipa osvojila treće mjesto, a spomenuo je i godinu poslije kada su bili prvi. I tako iz godine u godinu.

Bilo je godina kada su mu se partneri zbog obveza mijenjali, no najčešći mu je bio Franjo Šestak.
– Lani je Franjo ponovno bio zauzet pa sam za pomoć zamolio kolegu Damira iz Preloga, s kojim smo dijelili dobro i zlo u OŠ Prelog. Kako on ne ide nikamo bez supruge, s njim je došla i Nada, koja je postala pridruženi član ekipe, kao i moja supruga Ivanka. Te smo godine još kuhali i u Svetoj Mariji lovački bograč na manifestaciji “Memorijal Dragutin Cenko” – rekao je Zdravko i dodao kako ih u kuhanju usmjerava Damirova supruga.
A kako dalje?
– Ako zdravlje posluži, kuhat ćemo i dalje jer se uvijek možemo za sve dogovoriti. Naravno, Nada će paziti da rezultat bude dobar – rekli su “dečki”.
Što za vas predstavlja ovakvo druženje?
– Nama je to ugodno druženje, srećemo neke ljude koje dugo nismo vidjeli – one iz Donjeg Vidovca, ali i okolice, kao što su Donja Dubrava, Sveta Marija, Donji Mihaljevec, Kotoriba i šire – odgovorio je Zdravko.
Što je potrebno za dobro jelo u kotliću?
Ekipa se usuglasila i rekla:

– Za “Vidovski kotlić” najvažniji sastojak je grah. Naravno, treba i malo luka i špeka, naglasak može dati i dobra kobasica. Uz to, dobro je imati lovor, slatku mljevenu papriku, nekoliko ljutih feferona ili paprika. Celer i paradajz ne prakticiramo. Može i peršin, klekove bobice i, naravno, mrkva u umjerenim količinama te puno dobre volje i kuhanje s ljubavlju. Tada se skuha grah koji se nadaleko čuje. Vjerujemo da razumijete – zaključili su.
Inače, manifestacija se dosad održavala pod imenima “Prvomajski grah” i “Zrinski kotlić”, a raduje što s godinama privlači sve veći broj natjecateljskih ekipa, kao i posjetitelja koji s obiteljima dolaze na ručak.

Kao umirovljeni prosvjetari, uvijek nađu vremena za osvrt na minula, neponovljiva vremena, a nezaobilazna tema je i visina njihovih prosvjetarskih mirovina.
– Pa nekako, mislimo zbirno, imamo koliko i općinski načelnici mjesečno – rekli su u šali, s dozom humora. Pretpostavljamo kako nisu zavidni!?