FOTO Stjepan Sinković svestrani je popravljač i restaurator kakvih je malo

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Jeste li se ikad zapitali gdje završavaju stare stvari iz glomaznog otpada, a koje su u dobrom stanju? Zahvaljujući tvrtki za zbrinjavanje otpada Pre-kom iz Preloga, sve se pregledava, a ono što se može popraviti ili renovirati, završava na obradi te nakon toga u trgovini Centra za ponovnu uporabu u Hrupinama u Prelogu. Za restauraciju je glavni i odgovoran jedan poseban čovjek.

To je Stjepan Sinković, 55-godišnjak iz Preloga, koji u Pre-komu radi već pune 34 godine, gdje je voditelj Centra za ponovnu uporabu (CPU) i glavni i jedini restaurator te voditelj trgovine rabljenih stvari. Ruke (i alat) ovog skromnog čovjeka naime čine čuda, a zahvaljujući svojoj svestranosti u stanju je brzo procijeniti što se može restaurirati te napraviti pravu preobrazbu odbačenih predmeta.

Stjepan je majstor za puno toga

– Stvari koje tu dolaze probiru moji kolege na glomaznom otpadu. Zatim ja odlučujem isplati li se ili ne renovirati odabrano. Najčešće radim restauraciju stolca, kreveta i raznog drugog namještaja. Također, u sklopu Pre-koma radim i privatne usluge kao što su lakiranje i tapeciranje stolaca, renovacija fotelja, ormara, vitrina i sl. Također održavam i trimere, motorne kosilice… – priča nam Stjepan.

Njegova priča zapravo podsjeća na onu Djeda Mraza ili nekog lika iz bajki Ivane Brlić Mažuranić. Teško je povjerovati da negdje nema skrivene pomoćnike patuljke koji mu pomažu u radu i da se u ovom radnim prostoru i trgovini, kao i ostalim raznim poslovima koje rade, snalazi potpuno sam.

Međutim Stjepan nema pomoćnika, a uglavnom sve radi ručno, s puno strpljenja i truda. Osim što sve radi sam, vodi i trgovinu CPU-a. Po zanimanju je tesar, školovao se u Sloveniji i neko je vrijeme radio u Mariboru, gdje je, kaže, naučio puno toga.

– Ujutro počnem s popravcima, pa radim tapeciranje, lakiranje… Sve ovisi o danu. Volim ovaj posao jer nikad nije monotono, svaki dan je nešto drukčiji – kaže Stjepan i dodaje kako u slobodno vrijeme isto radi popravke svega i svačega kod kuće.

Stjepan Sinković

Danas bacamo previše glomaznog otpada

Stjepan ističe kako se puno starog namještaja može i dalje koristiti i renovirati, pa preporučuje da svatko dobro razmisli o tome prije kupnje novog namještaja.

– Nažalost, danas se baca puno više namještaja nego prije, živimo u potrošačkom društvu – dodao je.

Srećom, ljudi često dolaze u trgovinu CPU-a, gdje se najviše prodaju stolci, po cijeni od 130 do 150 kuna, ovisno o materijalu, a zatim kreveti te ostali komadi namještaja, a tu se mogu nabaviti i dječja kolica, košare, razna odjeća i obuća, knjige, slike itd.

Danas je sretan što je živ i zdrav, jer…

Stjepan Sinković danas stanuje u Prelogu sa suprugom Ivankom i imaju dva sina, Antonija i Luku. Njegova supruga također radi u Pre-komu, na održavanju cvjetnih gredica. U slobodno vrijeme, Stjepan voli ići na Dravu i član je ribičkog društva Glavatec u Prelogu. Uvijek je u pokretu, uživa u svakom danu.

No, prije 22 godine njegov današnji način života bio je upitan. Tada je, otkriva, doživio tešku ozljedu kičme u šumi, kad je na njega palo drvo. Srećom, živac nije bio prekinut, kaže, i uspio se oporaviti nakon dvije duge operacije.

– Sretan sam što sam danas živ i zdrav! – ističe i podsjeća na ono što je najvrijednije.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

‘Žibeki’ posjetili policijsku upravu međimursku

U sportskoj dvorani i dvorištu policijske uprave mališani su...

Utrka Grada Čakovca održat će se tek narednog tjedna

Utrka Grada Čakovca koja se trebala održati danas s...

Pohvale koje gode, ali strpljenja…

- Medjimurski.hr i autor priloga Mladen Grubić, a čini...