NAJDRAŽA KUHARICA OTKRIVA I RECEPT

FOTO Snježana Poljak veseli gladna ustašca u školi u Svetoj Mariji već 33 godine!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Pune 33 godine Snježana Poljak (61) iz Svete Marije, rodom Kotoripčanka, dolazi u kuhinju Osnovne škole Sveta Marija i priprema ukusne zalogaje za učenike od 1. do 8. razreda. Djeca je zovu Teta kuharica, a najviše je veseli kad traže još i lijepo jedu.

Oduvijek sam htjela biti kuharica i raditi s djecom. Nakon školovanja, prvo sam radila u Kliničkom centru u Ljubljani dvije godine, no zbog ljubavi sam se preselila u Svetu Mariju. Tu sam radila 10 godina u „Bratstvu“ u Kotoribi, a zatim sam se zaposlila kao kuharica u ovoj školi i tu ostala 33 godine – priča nam Snježana.

Snježana Poljak

OSMIŠLJAVA MENIJE DRAGE DJECI

Snježana Poljak je glavna kuharica u toj školi, a na ispomoć joj dolazi Andreja Vinković iz Donjeg Mihaljevca. Sama osmišljava menije za školsku kuhinju te preferira ono što djeca vole, a to su: pohani šnicli, pečena piletina, čufte s pireom, makaroni, lepinje (langoši)… Za dodatni obrok najviše razveseli djecu grisom ili buhtlama. Jednom tjedno kuha im i varivo od povrća, kojeg baš i ne vole, no utjeha im je što nakon toga dobiju kolač ili puding.

Kaže i kako je zadovoljna djecom, ponašaju se pristojno i cijene ju te dobro jedu i često se vraćaju po repete. Djeca su joj nedavno pripremila i pravo, ugodno iznenađenje.

– Djeca su me pozitivno iznenadila za moj rođendan, 15. prosinca, kad su mi donijeli čestitke, a učiteljice cvijeće, dok je učitelj tjelesnog odgoja pustio pjesmu „Sretan rođendan“ od Fantoma. Snježana se, kaže, raznježila do suza, a tko ne bi?!

RADO KUHA I DOMA, IMA PETERO UNUČADI

Ova draga kuharica rado kuha i kod kuće.

– Doma kuham više domaću hranu, grah sa zeljem, kaše, zljevanke…. Blagdane provodim kod kuće, u krugu obitelji. Za Badnjak je pripremila ribu i krumpir salatu, a za Božić pečenu puricu i mlince, uz juhicu i kolače.

Snježana živi s mužem Vladimirom, doma uzgaja povrće, a ima i svinje i kokoši. Sve je dobro dok je zdravlje služi! Ima i kći Ivanu, koja danas živi u Pragu, pa Snježana s mužem svaki drugi Božić putuje u Češku, te sina Dušana koji stanuje u Donjem Vidovcu. Veliko veselje u njezinom životu je i unučad. Ima tri unučice u Češkoj te unuku i unuka u Donjem Vidovcu. Ali, njihov apetit jer posebna priča.

– Unuci mi slabo jedu. Unučica mi veli: Baka, viš’ kak im sve fino kuhaš, i klipiće pečeš, dođi u Vidovec!

Unuka je pogodila u srž! Upravo su njezini fini klipići delicija koju svi najviše vole. Peče ih i na raznim prigodama kod događanja u školi. Za portal Medjimurski.hr otkrila je njihovu tajnu, odnosno recept, pa ga evo donosimo!

Snježanini klipići neizostavni su i na domjencima u školi

RECEPT ZA SNJEŽANINE KLIPIĆE

SASTOJCI: 1 kg glatkog brašna, 2 dcl ulja, 5 dkg svježeg kvasca (1 kocka), 1 žlica soli, oko pola litre mlijeka (prema potrebi).

PRIPREMA: Tijesto se zamijesi i odstoji oko 30 minuta na toplom, dok se ne digne. Zatim se razvalja u krug, premaže maslacem i reže na trokutiće, koji se zarolaju i premažu cijelim jajem. Zatim se stave na tepsiju te se tu ostave da se još malo dignu. Poželji se po njima posipa sezam, chia sjemenke, sol… Zatim se ispeku.

NAPOMENA: Iako je ovo klasični recept, tajna u finim klipićima je, napominje Snježena, u tome da tijesto dok se zamijesi mora biti mekano i prozračno, a ne tvrdo!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još