SANDRA HERMAN OTVORILA URBANOVO

FOTO Šampioni su vinarije Jakopić, Pesrl, Cmrečnjak, Horvat-Univerzal, Štampar i Hažić!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

Danas, u petak, 13. svibnja, svečano je otvoreno 22. Urbanovo u Štrigovi, koje će trajati sve do nedjelje, svaki dan od 12 do 19 sati. Velikom broju gostiju, uzvanika, vinara i ljubitelje vinske kapljice u novobnovljenom Domu kulture u Štrigovi obratili su se David Štampar u ime organizatora Društva vinara i vinogradara “Hortus Croatiae”, Stanko Rebernik načelnik Općine Štrigova, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hamag-Bicroa, međimurski župan Matija Posavec i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, koja je i službeno Urbanovo proglasila otvorenim.

Program je moderirala Aleksandra Ličanin, uz ostalo pročitavši pismo Ivane Alepze, predsjednice stručne komisije koja je vrednovala 217 vina pristigla na 6. međunarodno ocjenjivanje u Štrigovi, zaključivši da su vinari i ove godine učinili jedan veliki korak naprijed u kvaliteti. Na svečanom otvorenju uručena su velika zlata i šampionske titule najboljima: velika zlata osvojilo je 6 vinara, zlata 69, srebra 97, broncu 37, a priznanje su dobila dvojica vinara.

Šampion u kategoriji predikatnih vina je rajnski rizling (93 boda), izborna berba 2019. godina, Vinogradarstva i podrumarstva Branimira Jakopića iz Železne Gore.

Šampion u kategoriji bijelih vina je šipon (90 bodova), berba 2016. godina Stanka Pesrla iz Kajžara, nedaleko slovenskog Ormoža.

Šampion u kategoriji “Pušipel” je pušipel “Mađerka” (89 bodova), berba 2021. godine Vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana.

Šampion u kategoriji crnih vina je cabernet sauvignon (87 bodova), berba 2020. godine Željka Horvata (tvrtka Horvat Unvezal) iz Varaždina.

Šampion u kategoriji pjenušavih vina je Urban white (86 bodova) Vinarije Štampar Sveti Urban.

Nagradu “Franjo Lebar” za najbolji sauvignon pripala je sauvignonu (90 bodova) berba 2021. godine Vinske kuće Hažić iz Jurovčaka kod Sv.Martina na Muri.

Velika zlata još su dobili OPG Josip Rajković iz Krašića za traminac “Rajska ljubav” (izborna berba prosušenih bobica); Vinarija Cmrečnjak za graševinu (ledena berba); te Vina Horvat iz Svetog Urbana za Graševinu 279.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupile su članice Ženske pjevačke skupine “Stridonne” iz Štrigove, a program je nastavljen degustacijiom vina i raspravama o kvaliteti.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još