POU ČAKOVEC

FOTO Projekt EmpowHERment LAB osnažuje žene u područjima IKT-a i digitalnog marketinga

Autor: Pučko otvoreno učilište Čakovec Foto/Video: Pučko otvoreno učilište Čakovec
- Advertisement -

Dana 27. ožujka 2024. godine u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Čakovec održan je multiplikativni događaj europskog projekta EmpowHERment LAB koji se provodi u okviru Erasmus+ programa Europske unije te okuplja partnerske organizacije iz šest europskih zemalja. Projektni konzorcij čine nositelj projekta Pučko otvoreno učilište Čakovec (Hrvatska) te partneri Ljudska Univerza Lendava (Slovenija), SuperCode (Njemačka), Enjoy Sicily (Italija), Lava Legato (Nizozemska) i Building Bridges (Španjolska). Projekt EmpowHERment LAB je usmjeren prvenstveno ženama u riziku od socijalne isključenosti zbog ekonomskih, geografskih, kulturnih ili drugih poteškoća, a njegovi su ciljevi potaknuti interes te aktivno sudjelovanje žena u nepovoljnom položaju u izgradnji digitalnih vještina, promicati pravilnu upotrebu tehnologija za nove metode učenja te ukloniti barijere za žene u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT). Ukupna vrijednost projekta iznosi 168.627,00 EUR. Period implementacije projekta jest 26 mjeseci.

Multiplikativni događaj projekta EmpowHERment LAB bio je usmjeren na prezentaciju projekta, dosadašnjih projektnih aktivnosti te na digitalnu pismenost te IKT i poduzetničke vještine kod žena. U uvodnome govoru ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec Mario Zamuda osvrnuo se na razdoblje u kojem je ovaj projekt napisan te implementiran, a koje je obilježila iznenadna i ubrzana tranzicija na digitalne i online tehnologije.

Upravo je to bio dodatan poticaj za realizaciju projektnih aktivnosti koje su se odnosile na osnaživanje žena i razvoj njihovih digitalnih i poduzetničkih vještina. Podršku ovome projektu na multiplikativnom događaju izrazila je i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini koja se osvrnula ne samo na angažman Pučkog otvorenog učilišta Čakovec kao prvog centra za cjeloživotno učenje u Međimurskoj županiji, već i na međunarodnu dimenziju njegovog djelovanja u kojoj sudjeluje kroz uspješnu realizaciju europskih projekata.

“Iako je projekt usmjeren na žene, ovo je zapravo još jedan korak prema stvaranju učinkovitog sustava cjeloživotnog obrazovanja, posebice u novim tehnologijama te poslovima koji danas sve više dominiraju kreativnom industrijom. Ono što je posebno važno za Čakovec je to da u našem gradu imamo jednu ovakvu javnu instituciju koja ide u korak s vremenom i koja svima nama omogućuje da držimo korak s vremenom. Na tome hvala i čestitke ekipi POU Čakovec na čelu s ravnateljem Zamudom, unaprijed se radujem svim novim aktivnostima i projektima koje ćete u narednom razdoblju provoditi”, izjavila je gradonačelnica Cividini.

Erasmus+ koordinatorica Pučkog otvorenog učilišta Čakovec Andrea Štefić sudionike multiplikativnog događaja upoznala je s programom Erasmus+ Europske unije te načinima sudjelovanja u njegovim Ključnim akcijama. Posebnu pozornost posvetila je projektima u kojima sudjeluje POU Čakovec te pružila okvir za razumijevanje projekta EmpowHERment LAB. Suradnici na projektu EmpowHERment LAB Marta Mikac i Ivica Jeđud detaljnije su predstavili projektne aktivnosti i rezultate.

Ivica Jeđud predstavio je besplatan i svima dostupan online tečaj za podizanje digitalnih vještina u domeni IKT-a kao i digitalnog marketinga namijenjen prvenstveno ženama. Tečaj je dostupan na hrvatskom jeziku, sastoji se od pet modula učenja kojima možete pristupiti kada želite, te nakon uspješnog završetka svakog od modula se dobiva potvrda koju možete kasnije priložiti uz životopis. Marta Mikac opširnije je predstavila metodološki priručnik za edukatore u kojemu su sadržane upute, savjeti i alati kako uspješno implementirati obrazovne sadržaje nastale u sklopu projekta EmpowHERment LAB.

Metodološki priručnik je podijeljen u šest poglavlja – Žene u domeni tehnologije i poduzetništva, Neformalni obrazovni alati i metodologije, Podrška raznolikim skupinama polaznika u učenju i rastu, Inkluzivno i održivo obrazovanje: Prihvaćanje niskotehnoloških (low tech) i netehnoloških (no tech) rješenja, Statistički podaci i analiza, Stvaranje online tečaja (bootcampa); Pregled metodologije i izazova – te pruža praktične i izravno primjenjive metode za stvaranje poticajnog, inkluzivnog i motivirajućeg obrazovnog okruženja za stjecanje i razvoj IKT i marketinških vještina kod žena.

Sudionicima multiplikativnog događaja pozitivna iskustva upotrebe digitalnih vještina i IKT-a u razvoju vlastitog biznisa iz prve ruke su podijelile voditeljice Agencije za digitalni marketing Digiteca. Mateja Kocijan je tako podijelila iskustva, ali i izazove s kojima su se susrele, više puta naglašavajući kako je ustrajnost, cjeloživotno učenje te prihvaćanje digitalnih alata i vještina ključno ne samo kod pokretanja biznisa poput agencije za digitalni marketing, već i života u 21. stoljeću. Željka Novak i posebna gošća Kamilica Basetica su na jedinstven način ispričali priču o brendiranju i predstavljanju sebe u digitalnom svijetu te kako je brend Kamilice Basetice izrastao u kreativnu priču i inspirirao stvaranje knjige. Za kraj su voditeljice agencije poručile svim sudionicama multiplikativnog događaja da se ne boje napraviti prvi korak u stjecanju i razvoju digitalnih vještina i marketinga, jer upravo to može otvoriti brojna vrata i u osobnom i u poslovnom životu.

BESPALTAN online tečaj

Online tečaj (bootcamp), metodološki priručnik i ostali materijali nastali u sklopu projekta EmpowHERment LAB dostupni su na hrvatskom jeziku besplatno na online portalu projekta EmpowHERment LAB.

Zahvaljujemo predstavnicama i predstavnicima Međimurske županije, Grada Čakovca, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, Obrtničke komore Međimurske županije, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Čakovcu, Udruzi za medijsko promicanje kulture, baštine, tradicije i umjetnosti Kultivator, GKP ČAKOM-u te predstavnicima i predstavnicama osnovnih i srednjih škola Međimurske županije koje su prisustvovale multiplikativnom događaju na podršci koju su izrazili projektu, konstruktivnoj raspravi i dijeljenju iskustava, te afirmaciji naših projektnih rezultata. Više o projektima koje provodi Pučko otvoreno učilište Čakovec možete saznati na mrežnim stranicama Učilišta.

Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još