U sklopu završne konferencije projekta „Okusi domaće“ LAG-a Mura-Drava, održane u srijedu, 8. studenoga 2023. godine u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, predstavljena je kuharica „Slatko z’ Međimurja“.
Kuharica sadrži 10 recepata tradicionalnih međimurskih slastica: međimurska gibanica, međimurska povetica s makom i lješnjacima, međimurska pletenica s grožđicama, zdigana kukuruzna zlevanjka s orasima i makom, slatki kukuruzni močnjak sa šumskim voćem, zdigana štruca s makom i orasima, slatke kuružnjače s orasima, tenka pšenična zlevanjka s jabukama i pekmezom od šljiva, međimurska trepa i pogača s tikvom i makom.
Slastice je odabrala Slađana Herman, dugogodišnja kuharica restorana „Herman“ iz Goričana i nastavnica u Srednjoj školi Prelog. Za ovu prigodu, Herman je sve te kolače i ispekla i pripremila za degustaciju, a održala je i dvije radionice o izradi kolača – međimurske trepe i tenke pšenične zlevanke.

– U kuharici „Slatko z’ Međimurja“ pokušali smo objediniti međimurske slastice, naše blago koje moramo promovirati, s ciljem da međimurske slastice budu poznate na karti hrvatske gastronomije – rekao je voditelj LAG-a Mura-Drava Mihael Ružić.
Više o samoj kuharici rekle su Janja Kovač, kustosica Muzeja Međimurja Čakovec, koja je napisala predgovor kuharici, te „mindmaster“ kuharice, kuharica Slađana Herman. Kuharicu je grafički oblikovao Studio Reci Da.
– Riječ je o 10 probranih kolača koji su se spremali u prošlosti, ali su i dalje rado viđani na međimurskim stolovima. Ovi kolači su posebni i po tome što sadrže sastojke dostupne u našem području, odnosno lokalnog su izvora, te se relativno brzo spremaju, a kore ne sadrže kvas – rekla je Janja Kovač.

– Zašto baš ovi kolači? Išli smo na raznovrsnost i nastojali pokriti sve segmente, od zlevanke do štruce. Svi kolači rađeni su od sastojaka koje svi manje-više imamo doma– rekla je Slađana Herman te ukratko opisala svaki od kolača, njegove čari i mogućnosti serviranja:

– Močnjak je idealna slastica za restoranski desert i servira se u čaši. Pletenica s grožđicama je također jednostavna za pripremu, a efektna slastica. Pogača s tikvama i makom je zdrava i fina… Povetica se razlikuje od štruce po tome što u štrucu ide nadjev s mlijekom, a u poveticu suhi nadjev sa šećerom. Trepa je kolač koji je bio dosta zanemaren, a zadnjih pet-šest godina se vratila i vrlo je jednostavna za slaganje, isto kao i zlevanka… Kuržnjače se izvorno rade s kosanom mašću.
Predsjednik LAG-a Mura-Drava Mario Moharić zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom projektu te istaknuo nadu da će neki recept zamirisati i u vašoj kuhinji. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula istaknuo je kako je ovo veliki projekt i veliki korak u promociji međimurske kuhinje te zahvalio svima koji su radili na ovoj kuharici.
– Pamćenje svakog događaja i destinacije ide kroz hranu! U Međimurju postoje sjajni ljudi, sjajna hrana i sjajni lokali i važno je da ovi tradicionalni recepti budu i na tanjurima naših restorana i da ih gosti mogu probati! – istaknuo je Grula.

„Okusi domaće“ zajednički je projekt LAG-a Mura-Drava, LAG-a Međimurski doli i bregi i LAG-a Moslavina financiran sredstvima EU. Ovom prigodom predstavljeni su i projekti partnera. Predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Krištofić predstavila je projekt i knjigu „Međimurska gibanica“, a voditeljica LAG-a Moslavina Anica Lenart projekt i knjićicu „Dobar tek u Moslavini“.
– Slastice su neopravdano zanemarene u našoj tradicijskoj baštini, a mi smo prošle godine krenuli s promocijom kraljice naših slastica, vrhom tradicijskog slastičarstva – međimurskom gibanicom, smatrajući da zaslužuje svoju posebnu monografiju. Na brojnim aktivnostima i radionicama učili smo i recepte za međimursku gibanicu, od tradicionalnih recepata do modernih, a za izradu i radionice bila je zaslužna Slađana Hermana – rekla je Sanja Krištofić.
– Od Međimurja, kao razvijenije regije od Maoslavine, za koju mnogi niti ne znaju gdje se točno nalazi, možemo puno naučiti. Ovaj projekt izvrsna je prilika i za promociju tradicionalne moslovačke kuhinje, čije smo najbolje recepte saželi u knjižici „Dobar tek u Moslavini“ – rekla je Anica Lenart.
Kuharica „Slatko z Međimurja“ tiskana je u 1000 primjeraka, a može se nabaviti besplatno u spomenutim LAG-ovima, turističkim uredima i JLS-ima.
Događaju su prisustvovali i načelnice općina Sveta Marija i Donji Vidovec, Đurđica Slamek i Bojana Petrić, predstavnici REDEA-e, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec, kao i dožupan Međimurske županije Josip Grivec, koji je u ime županije uputio čestitke na ovom uspješnom projektu.