U PRELOŠKOM MUZEJU

FOTO Predstavljena knjiga ‘Dravski mlinovi i virovi’ Petra Horvata

Autor: Grad Prelog Foto/Video: Grad Prelog
- Advertisement -

U petak, 9. veljače u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga održana je promocija knjige „Dravski mlinovi i virovi“ Petra Horvata. U uvodnom dijelu programa autora i knjigu predstavila je kustosica Muzeja Grada Preloga Iva Kožnjak, dok su o knjizi pobliže govorili urednica knjige Lea Šprajc i sam autor Petar Horvat. Knjiga je tiskana u nakladi Grada Preloga.

Autor knjige „Dravski mlinovi i virovi“ Petar Horvat u društvenoj zajednici istaknuo se svojim senzibilitetom za očuvanje etnografske baštine, ponajviše rodnog mu Međimurja. Velika zainteresiranost za predmetima i pričama iz minulih vremenima ponukala ga da sačuva i spriječi propadanje kulturnog identiteta svoga kraja. Posebno veliki značaj imaju tradicijski predmeti kojih je Petar Horvat sakupio brojčano preko 1000, a neki od njih izloženi su u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

Knjiga „Dravski mlinovi i virovi“ čitatelja vodi u drugačije Međimurje, pokriveno šumom i okovano Dravom; rijekom koja je dala, ali i oduzimala živote, poticala zajedništvo i slogu, koja je šaptala, koju se osjećalo, bez koje čovjek nije mogao zamisliti niti jedan dan u svom životu.

Kroz dijalog koji autor vodi s kazivačima, upoznajemo život mlinara, brodara, skelara i fljojsara, te ponekog bandista. Upoznajemo tako osobne priče ljudi koji su posao pronašli na rijeci Dravi. Živopisni zapisi podrobno dočaravaju katkad hirovitu, katkad mirnu rijeku Dravu i život koji se odvijao uz i na njoj; donose jedinstvene vrijednosti, običaje, tradicije i kulturne elemente koji su definirali zajednicu. Dijalog i zapisi sadržani u ovoj knjizi doprinose očuvanju kulturne baštine kako bi se sadašnjim i budućim generacijama omogućilo da se povežu s prošlim vremenima i da razvijaju dublje razumijevanje različitih aspekata ljudske kulture i povijesti. Petar Horvat zaista je iskazao veliko poštovanje prema staroj Dravi i kulturnom identitetu koji nam je pružila.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još