FOTO Počasni plotun preminulom Franji Lebaru iz Železne Gore, doajenu međimurskog vinogradarstva!

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

U ponedjeljak, 10. siječnja, mnogobrojni žitelji štrigovskog kraja, posebno vinogradari i lovci, došli su odati počast i na vječni počinak na groblju u Štrigovi ispratiti Franju Lebara (97) iz Železne Gore, poznatog i priznatog doajen međimurskog vinogradarstva i vinarstva.

Bio je začetnik moderne vinarske proizvodnje u Međimurju. Prvi je počeo buteljirati vina, prvi je dobio geografsko porijeklo, prvi sadio najbolje sorte vinove loze… Uz to, svoje znanje nesebično je prenosio i drugima, posebno obiteljima svojih kćeri: Belović i Židov, koje nastavljaju obiteljsku tradiciju vinogradarstva. Bio je nenadmašan u njegovanju sorte sauvignon.

Franjo Lebar iz Železne Gore, rodio se 19. studenoga 1924. godine. Svojim radom i zalaganjem za opće dobro zaslužuje veliku počast i naklon do poda svih međimurskih vinara. Dobitnik je mnogih medalja kao i najvišeg županijskog priznanja Nagrade “Zrinski”, a prije nekoliko godina proglašen je i vinskim vitezom.

Pogrebnu svečanost, na kojoj su, uz brojne članove najuže obitelji, bili i najviši općinski dužnosnici, vodio je štrigovski župnik Kristijan Kuhar, a o liku i djelu nadahnuto i vrlo emotivno  su govorili: Tomislav Židov, unuk Franje Lebara, zatim David Štampar, predsjednik Udruge vinara “Hortus Croatiae” te Ivan Novak, predsjednik Lovačkog društva “Fazan” iz Štrigove, čiji je gospodin Lebar bio osvnivač i dugogodišnji član.

Među nazočnima bio je i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, poznati kutjevački vinogradar koji potječe iz ovog kraja Vlado Krauthaker, predsjednik LS Međimurja Ljubo Grgec sa suradnicima Mladenom Lackovićem i Josipom Carovićem te brojni prijatelji i štovatelji iz Međimurja i cijele Hrvatske.

Članovi Lovačkog društva “Fazan” ispalili su i počasni plotun u znak poštovanja preminulom Franji Lebaru.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još