PRVO GOSTOVANJE

FOTO Otvorena izložba Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja u Prelogu!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u petak, 12. travnja 2024. godine, navečer otvorena je revijalna izložba članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja (HDLU Međimurja) s radovima u različitim medijima: od skulptura, slika, računalnih grafika do kolaža, mozaika i instalacija.

Radove je tu izložilo jedanaest članica i članova HDLU Međimurja: Andrija Večenaj, Vesna Osojnički, Lucija Berdin Kokol, Mirna Žerjav, Kristina Pongrac, Edi Radan, Bojana Vojvodić, Dario Štokić, Rusa Trajkova, Viktorija Balog Mikac i Kaja Resman.

– Iako je ovo prvo gostovanje HDLU Međimurja u Gradu Prelogu, neki od članova već su u ovom prostoru imali samostalne izložbe ili su se predstavili unutar grupnih izložba ili su sudjelovali u našim muzejskim projektima te bi mi bilo drago da nastavimo suradnju u bilo kojem obliku – rekla je ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak.

Iva Kožnjak i Kristina Pongrac

Dodala je kako ova izložba daje presjek likovne scene u Međimurju u posljednjih nekoliko godina i pokazuje pregršt individualnih pristupa likovnoj umjetnosti kroz različite medije i tehnike.

– Publici je prikazan čitav spektar različitosti, koji je zahtijevao i kompleksni pristup postave ove izložbe, u kojem mi je pomogla tajnica HDLU Međimurja Kristina Pongrac, koja je ujedno bila i inicijatorica ove izložbe te joj se srdačno zahvaljujem. Dizajn plakata i kataloga izložbe izradio je Andrija Večenaj, a predgovor za katalog izložbe napisala je povjesničarka umjetnosti Tanja Špoljar, koja je detaljno prezentirala svakog autora i svako djelo – također je rekla Iva Kožnjak i zahvalila svim umjetnicima koji su sudjelovali u ovoj izložbi.

– Pred vama su radovi 11 autora od ukupno 26 članova koje imamo u društvu. Strukovna smo likovno-umjetnička udruga koja djeluje od 2000 godine, priznata na nacionalnoj razini s još 20-ak HDLU-a diljem Hrvatske. Autori dolaze iz akademija iz Zagreba, Rijeke i Splita, te iz Osijeka  – rekla je tajnica HDLU-u Međimurja Kristina Pongrac.

Kako je napisala Tanja Špljar, na ovoj izložbi u Prelogu umjetnike je okupila želja da se “međimurska scena” akademskih umjetnika podastre jednoj vrsti pregleda, revizije u najširem smislu riječi.

Izložba se može razgledati do 10. svibnja 2024. godine!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Pogledajte kako je bilo ove sunčane nedjelje na Marini u Prelogu

Marina Prelog još jednog poslijepodneva bila je puna rekreativaca....

FOTO Plesne minijature

Studio suvremenog plesa “TEUTA” Čakovec, svojim plesnim kolažom, predstavio...

FOTO Lagana popodnevna šetnja uz Muru

Šetnica Svete Barbare u Murskom Središću poznata je lokacija...