Dobar glas o klipićima koje mijesi i peče kuharska ekipa u kuhinji Županijske bolnice Čakovec nadaleko se čuje. I to ne bilo kakvim klipićima, nego sigurno najboljima u našem kraju. Ukusni su, mekani, prekrasne zlatno-žute boje i popriličnih dimenzija. Ima li tajne u njihovoj pripremi?
– Zapravo i nema – kaže nam Biljana Mihalec, koja je s Matejom Drk u utorak rano izjutra ispekla oko 300 klipića.

– Recept je klasičan, nema posebnih dodataka, ali mi radimo velike količine, strojno miješamo tijesto, a pripremljene klipiće pečemo u modernim pećnicama s parom, pa je i rezultat takav. Ja kad kod kuće pečem klipiće nikad ne ispadnu tako dobri kao ovi ovdje – kaže Biljana Mihalec.
Ipak, htjeli smo snimiti svaki detalj izrade klipića. I učinili smo to. Stroj izmiješa tijesto od brašna, svježeg kvasca, toplog mlijeka, ulja, soli i malo šećera. Nakon dizanja, naprave se otprilike jednake kuglice. I one odstoje, odmore, a onda se izvaljaju i formiraju klipići, koji opet odstoje u tepsiji još dvadesetak minuta. Prema želji, posipaju se sezamom i stave peći. I za otprilike pola sata klipići su pečeni. I to je sve. Za onoga koji zna.
No, ako i ne znaju sami ispeći tako ukusne, zaposlenici bolnice, gosti, kao i djelatnici ostalih zdravstvenih ustanova u bolničkom krugu, znaju gdje se mogu kupiti. Naravno, u bolničkom restoranu, u kojem dnevno ponekad prodaju i do 400 klipića. I tako je već osam godina, otkako je ondašnja kuharica Vera Golub, danas u mirovini, prva počela peći klipiće.

Voditeljica Odjelka uslužnih poslova Boža Škvorc, dipl.med.techn. i glavna u kuhinji, odnosno Odsjeku za dijetetiku i prehranu, Monika Vidović, dipl.ing.preh.teh., vode me u lijepo uređen bolnički restoran, za koji kuharska ekipa dnevno pripremi od 150 do 250 obroka za medicinsko i tehničko osoblje. Iako je na meniju nekoliko jela, koja se posebno pripremaju za restoran, najveća potražnja je za posebnim salatama koje su osmislili bolnički nutricionisti i kuhari.

– Riječ je o miješanim salatama od riže, povrća, piletine i drugih sastojaka, koje se zbog velike potražnje, čak naručuju dan ranije. Salate su pravi hit i svaki dan ih rasprodamo – kaže Monika Vidović.
NAJVAŽNIJI ZADATAK – PREHRANA PACIJENATA!
Ipak, najvažniji zadatak zaposlenika Odsjeka za dijetetiku i prehranu je priprema obroka za pacijente. To je izuzetno odgovoran posao, jer svaki bolesnik ima specifičan način prehrane, kombiniran prema bolesti.

– U kuhinji imamo zaposleno 39 djelatnika: kuhara, pomoćnih radnika, skladištara, nutricionista, vozača koji dostavljaju hranu po odjelima… Tu sam ja i moja zamjenica Monika Novak – kaže voditeljica Odsjeka Monika Vidović.
– U bolnici je uvijek oko 300 pacijenta. Toliko je doručaka, ručaka, užina i večera. Dakle, više od tisuću raznih obroka dnevno. Kod toga koristimo određene standarde. Uvijek imamo jedan osnovni meni, a onda ga prilagođavamo bolesnicima koji su na raznim dijetama, koji ne smiju konzumirati pojedine proizvode (mlijeko, jaja, napr.), vegetarijancima, dijabetičarima, za one koji primaju obrok na sondu, tekući obrok… – dodaje Monika Vidović.

– Ponekad ima pacijenata koji nisu zadovoljni količinom hrane ili njenom začinjenošću. No, mi se moramo držati nutricionističkih i liječničkih preporuka. Istina, bitna je komunikacija i ako pacijent izrazi neku svoju želju, onda nutricionist s njim porazgovara i nastojimo takve želje u okviru mogućnosti ispuniti – kaže voditeljica Odjela uslužnih djelatnosti Boža Škvorc i dodaje da kroz godinu znaju i iznenaditi pacijente, kao na fašnik, pa im ispečemo i podijelimo krafne. Naravno, onima koji ih smiju jesti.

Priču iz bolničke kuhinje započeli smo klipićima, da bi završili onim što joj je osnovna namjena: kvalitetno i zdravo hraniti pacijente. Taj posao rade s velikom odgovornošću, ali i veseljem, jer kažu, ponekad je hrana jako važan čimbenik u ozdravljenju svakog bolesnika.

Zato im je i najveće priznanje za rad kad im pacijenti na odlasku iz bolnice upute riječi pohvale i zahvale na kvalitetnim obrocima koje su im s ljubavlju pripremali!
Na tome im i mi čestitamo!