UZBUDLJIVA PRIČA O USPJEHU

FOTO OPG Miser: Frenky i supruga Silva u proljetnim radovima oko eko lješnjaka, otkrivaju i izazove!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, privatna arhiva
- Advertisement -

Franjo zvan Frenky (60) i Silva Miser (56) bračni je par iz Donje Dubrave koji se bavi uzgojom, proizvodnjom i preradom ekoloških lješnjaka, a nedavno su krenuli i s uzgojom šljiva i maruna. U sklopu svog OPG-a Franjo Miser, bave si i preradom drvene mase. Ovih dana krenuli su s intenzivnim proljetnim radovima oko lješnjaka, a mi smo ih posjetili i otkrili uzbudljivu priču o uspjehu!

Ovih dana Miseri marljivo orezuju stabiljke lješnjaka, a sada slijedi prskanje bakrenim pripravkom, tzv. bordoškom juhom, pripravkom dozvoljenim u ekološkoj proizvodnji, zatim košnja te postavljanje ploča protiv insekata (žute se postavljaju na lješnjake, bijele na šljive, a crvene na marune).

Radovi oko lješnjaka počeli su punom parom

– Imamo dosta mehanizacije, odnosno strojeva, pa možemo dosta toga sami napraviti. Sve ovisi o vremenskim (ne)prilikama, posebno košnja. Silva orezuje lješnjake, priprema proizvode i pakira ih, a ja radim s prešom i mlinom na kamen. Za vrijeme berbe i više posla, pomažu nam prijatelji – priča nam Frenky, žaleći se kako su im prošle godine nevremena napravila veliku štetu srušivši puno nezrelih lješnjaka te kako se nadaju da neće i ove.

Proizvodi od eko lješnjaka OPG-a Franjo Miser danas su svakako među najkvalitetnijima su u Međimurju i Hrvatskoj. No, ovaj uspjeh nije došao preko noći, a ovaj posao, koji im je danas jedini, godinama im je bio samo „dodatni izvor prihoda“ te su naporno radili na drugim poslovima, njegujući i vlastitu poljoprivredu. Posljednjih nekoliko godina, njihov OPG je, zahvaljujući inovativnosti, jednostavno procvjetao!

Silva i Frenky Miser

SVE JE KRENULO NAKON SLUČAJNOG RAZGOVORA S PROIZVOĐAČEM LJEŠNJAKA

Kao OPG, Miseri djeluju još od 2003. godine, ali prvo su se bavili ratarstvom, sve do 2009. godine kad su posadili prvi nasad lješnjaka. Frenky je na tu ideju došao nakon jednog slučajnog razgovora s proizvođačem lješnjaka.

– Prodavala se općinska zemlja, pa smo je kupili i posadili prve lješnjake. Otad nam je uzgoj lješnjaka primaran. Godine 2012. uzeli smo u zakup i državnu zemlju. Danas imamo oko 18 hektara zemlje s lješnjacima – priča Frenky.

Frenky, inače veliki ljubitelj kuglanja, po struci je elektromehaničar a završio je tečaj za voćara u poljoprivrednoj školi. Radio je u nekadašnjoj Poljoprivrednoj zadruzi i u trgovini Elta te se bavio poljoprivredom. Napustio je posao u trgovini 2009. godine, otkad radi s lješnjacima, jer, kaže, puno je posla oko toga.

Njegova supruga Silva, rodom iz Kotoribe, radila je u Meisu u Goričanu, a zatim, paralelno se baveći doma poljoprivredom, punih 14 godina kao njegovateljica, kuharica i gerontodomaćica u staračkom domu u Kotoribi. Sve do prije 2 godine, kad se odlučila zajedno s mužem posvetiti isključivo njihovom OPG-u.

Njihovi proizvodi od lješnjaka

OD PREŠE ZA ULJE DO ESPRESSA OD LJEŠNJAKA!

Kad su krenuli s uzgojem lješnjaka, prvo su počeli raditi hladno prešano i salatno hladno prešano ulje lješnjaka te čips od sirovog i prženog lješnjaka, zatim su krenuli s proizvodnjom brašna od lješnjaka te 100-postotnog namaza od lješnjaka bez šećera i ikakvih dodataka. No, tu nije bio kraj. Uslijedio je i njihov prvi liker od lješnjaka, a nakon toga i keksići, tzv. lješnjakova kuružnjača, te, zadnje, mlijeko od lješnjaka s kojim uz lješnjakov namaz rade prefini espresso od lješnjaka! U planu si i dva nova proizvoda, koji su zasad tajna.

Sve rade sami, uz pomoć opreme koju su nabavili.

Išli smo na kvalitetu, sve je ručni rad. Sve je od 100 posto eko lješnjaka, bez dodataka i šećera, osim likera i kuružnjače. Držimo do svojeg brenda i želimo biti vjerni svojim izvornim, zdravim proizvodima – rekao je Frenky i dodao kako u proizvodnji lješnjaka koriste baš sve.

Primjerice, čips od lješnjaka zapravo je nuspojava hladnog prešanja i izrade ulja. Ljuska i granje od lješnjaka usitnjava se i koristi za izradu paleta.

– Prvo smo nabavili mini prešu za ulje, jer nismo htjeli prodavati sitne lješnjake ili lom. Jednom sam na nekom sajmu vidio namaz od badema pa sam pitao čovjeka bi li mi to uspjelo i s lješnjacima. Pokazao nam je, odlučili smo se kupiti taj stroj (mlin na kamen) i tako počeli raditi namaz… Posljednjih pet godina, svake godine imali smo neku inovaciju! – prisjeća se Frenky.

Frenky je izumio i neodoljiv espresso od lješnjaka

TRUD JE NAGRAĐEN

Njihov trud dokazuju i prestižne nagrade. Godine 2022. dobili su Zlatnu medalju za ulje i namaz od lješnjaka u natječaju 24sata i Kauflanda. Od Ministarstva poljoprivrede dobili su Zlatnu diplomu za autohtoni proizvod – namaz od lješnjaka na „Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda“. Dva puta sudjelovali su i na sajmu „Agro Arca“, gdje su 2021. osvojili Zlatnu medalju te 2022. Zlatnu medalju i jedini od proizvođača i međunarodni certfikat IFIA-e za iznimnu inovaciju u prodaji i preradi lješnjaka!

– Te sam godine kupio aparat za kavu u Pevexu i potrošio nekoliko sati te najmanje 50 šalica, isprobavajući do pola noći, dok nisam dobio savršen espresso od lješnjaka, što mi je i donijelo Zlatnu medalju i taj certifikat. Taj espresso je postao hit – priča nam Frenky, a Silva je dodala:

Puno je mladih koji ne smiju ili ne žele konzumirati kravlje mlijeko, a niti kofein, pa su bili oduševljeni našim espressom od lješnjakovog mlijeka i lješnjaka. Napitak je idealan i za djecu i dijabetičare.

Stroj za odvajanje lješnjaka po veličini

U TRI GODINE DO EKOLOŠKE PROIZVODNJE

Ekološki proizvođači lješnjaka i proizvoda od lješnjaka postali su 2015. godine, moglo bi se reći, također slučajnošću.

– Godine 2012. sam bio na operaciji kralježnice i igrom slučaja cimer u bolnici mi je bio ravnatelj Uprave za ekološku proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede! Pet dana u bolničkoj sobi razgovarali smo o ekološkoj proizvodnji te sam se nakon toga odlučio prijeći na nju – objašnjava Frenky.

Dodaje kako je dobivanje eko certifikata zapravo vrlo jednostavan postupak.

– Slijedite korak po korak dok sve ne obavite. Prijelazno razdoblje je zakonski tri godine. Tako da smo ekološki proizvođači postali 2015.

DRŽAVA UNIŠTAVA EKOLOŠKU PROIZVODNJU!

Međutim, podrška države je pak druga priča, na što se Frenky požalio:

Danas, da nemamo svoj brend, razmišljali bismo o povratku na konvencionalnu proizvodnju lješnjaka, jer cijena lješnjaka je ista, a konvencionalnom proizvodnjom dobije se veći urod, plus država daje nedovoljne poticaje za ekološku proizvodnju. U ekološkoj poljoprivredi je puno više posla.

Također je istaknuo:

Imam dojam da država, umjesto da je podupire, polako uništava ekološku proizvodnju. Već su dva puta smanjili poticaje a i nameću nam hrpu administracije (papirologije)!

POSAO ŽIVOTA, ZA ZDRAV ŽIVOT!

Zaista nevjerojatno i šteta! Sreća da su Miseri odlučili ostati. Jer, njihovi proizvodi ne samo da su zdravi, jer lješnjak je izuzetno bogat dragocjenim uljima, proteinima, vitaminima i mineralima, već su i jako fini, a u svakom zalogaju osjeća se puno njihovog truda i ljubavi prema lješnjacima, poslu koji je postao njihov život u kojem danas uživaju zajedno sa svojom novim ljubimcem, psićem Benom.

Njihovo ulje od lješnjaka se jede, ali i služi za njegu kože i kose te je poznato kao eliksir mladosti jer povećava količinu kolagena u koži te jača elastičnost kože i kapilara.

Njihove proizvode možete nabaviti na kućnom pragu (OPG Franjo Miser, Vinogradska 2, Donja Dubrava), u Međimurskom štacunu te u trgovinama i na sajmovima lokalnih proizvođača. Podržite ove simpatične proizvođače autohtonih i zdravih proizvoda!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još