NEPROCJENJIVO ISKUSTVO

FOTO Održani “Bezglutenski kamp“ osoba s celijaklijom sjeverozapadne Hrvatske

Autor: Udruga celijakija Foto/Video: Udruga celijakija
- Advertisement -

 „Pokretom i znanjem kroz život bez glutena“, moto je sudionika Bezglutenskog kampa održanog  16.lipnja 2024. u PG GELER u Malom Mihaljevcu u organizaciji Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske. U kampu su sudjelovali članovi udruge, oboljeli od celijakije  sjeverozapadne Hrvatske i oboljeli iz Slovenije, od najmlađe do najstarije životne dobi uz potporu članova njihovih  obitelji.   Ovo je IV. najveće okupljanje osoba s celijakijom na području sjeverozapadne Hrvatske a cilj je međusobno povezivanje, educiranje i razmjena iskustva kako živjeti s  celijakijom. 

U sportskom dijelu kampa organizirane su razne zajedničke igre, najmlađi su osvojili i medalje koje su ponosno nosili. Bilo je i „hrabrih“ koji su se odvažili i pomaknuli svoje granice u adrenalinskom parku. Sportske aktivnosti usmjerene su na usvajanje zdravih životnih navika radi suzbijanja rizičnih čimbenika i poboljšanje kvalitete života osoba s celijakijom.

Uz uživanje u bezglutenskim sigurnim obrocima koji su oboljelima od celijakije često nedostupni i vrlo ograničeni izvan doma, posebice na javnim mjestima, članovi su razmjenjivali iskustva i savjete. Nakon kratkog odmora i šetnje kroz spomenik prirode Bedekovićeve grabe organizirana je edukativno-istraživačka radionica za sve sudionike.

Edukativna radionica koju je pripremio i vodio Davor Hostić spec. nutr. bila je pun pogodak a najviše je razveselila djecu oboljelu od celijakije, koja su se uključila i sudjelovala u pripremi smoothia od raznog voća i povrća. Proučavale su se recepture, blendalo, isprobavalo uz komentare koji  smoothie je bolji, ali zaključak je; svi su zdravi i bez glutena!

Život s celijakijom može biti izazovan i zahtjevan ali uz podršku obitelji i društva, kroz zajednička druženja, međusobnu podršku i pomoć, lakše je živjeti s celijakijom.

Sudjelovanje u Bezglutenskom kampu prisutni su ocijenili kao neprocjenjivo iskustvo i vesele se ponovnom susretu sljedeće godine.

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske zahvaljuje sponzorima i donatorima koji ih prate na njihovom putu i koji su doprinijeli održavanju Bezglutenskog kampa.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još