DRAGOCJENI PRIRODNI REZERVAT

FOTO Obilježeno 13 godina od proglašenja Regionalnog parka Mura – Drava

Autor: Međimurska županija Foto/Video: Međimurska županija/Međimurska priroda
- Advertisement -

Područje uz rijeke Muru i Dravu na današnji je dan 2011. godine Vlada Republike Hrvatske proglasila zaštićenim područjem, odnosno Regionalnim parkom Mura-Drava. Prvi je to regionalni park u Hrvatskoj, a prostire se na području pet županija, od Međimurja do Parka prirode Kopački rit.

Kroz pet hrvatskih županija (Međimursku, Koprivničko-Križevačku, Varaždinsku, Virovitičko-podravsku te Osječko-baranjsku) Regionalni park Mura-Drava prostire se na 87.680,52 hektara, a na području Međimurske županije nalazi se 19,4 posto parka, odnosno 16.962,54 hektara. Preciznije, u našem kraju područje Regionalnog parka obuhvaća teritorij triju gradova (Čakovec, Mursko Središće, Prelog) i 13 općina (Štrigova, Sveti Martin na Muri, Podturen, Dekanovec, Domašinec, Goričan, Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Donji Kraljevec, Orehovica i Nedelišće). Stoga je i upravljanje Parkom izazov jer se nalazi na području čak 16 jedinica lokalne samouprave.

Primarna zadaća je očuvanje prirodnih vrednota kako bi one i dalje bile funkcionalne i osiguravale tzv. usluge ekosustava bez kojih nema života na ovom planetu. Regionalnim parkom upravljaju županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, svaka na svojem području. U Međimurju o Regionalnom parku Mura-Drava brine Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda. 

Javnoj ustanovi Međimurska priroda misija je upravo kontinuirana edukacija javnosti o problemima koji proizlaze ili mogu proizaći iz nemarnog odnosa čovjeka prema prirodi, te isticanje smjernica u lokalnoj zajednici koje bi pridonijele očuvanju ovoga blaga.

U rujnu 2021. godine područja uz rijeke Muru, Dravu i Dunav UNESCO je proglasio prvim Prekograničnim  rezervatom biosfere Mura – Drava – Dunav koji se proteže između pet država. Proglašenjem je taj rezervat biosfere službeno postao najveće zaštićeno riječno područje u Europi te je međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Tijekom godina zajednica je senzibilizirana na vrijednost zaštićenog područja i važnog njegova očuvanja, no na tom planu uvijek ima posla, osobito kad je riječ o njegovanju prirodnih vrijednosti među djecom i mladima.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Na okupu obitelj humanih ljudi

Dom Tomašićevih, Spomenke i Stjepana iz Lopatinca u zadnje...

Središte susjedne regije postaje grad spužva

Koprivnica postaje grad spužva. Problemi zbog obilnih kiša mogli...

FOTO Na skupštini DVD-a Domašinec usvojen godišnji plan, podijeljena priznanja…

Dana 24.02.2024. održana je 97. godišnja skupština DVD-a Domašinec....