OPG Lisjak iz Šenkovca, kojeg čine Leo (38), Jasminka (37) i njihova kći Frida, jedini je međimurski proizvođač eko borovnica. Uz 14 sorti američkih borovnica, uzgajaju i eko lavandu, a ovih dana u tijeku su pripreme za veliku novost koja očekuje sve ljubitelje borovnica i čokolade ujesen – otvorit će veliku čokolateriju, također u Šenkovcu pored svog voćnjaka, nadomak Čakovca, čija će specijalnost biti proizvodnja čokoladnih pločica s lijofiliziranim borovnicama. Po tome će biti prvaci ne samo u Međimurju, već i cijeloj Hrvatskoj!

PRVI U HRVATSKOJ RADE LIJOFILIZIRANO VOĆE
– Lijofilizirano voće radi se tako da se voće prvo duboko zamrzne, a zatim suši, čime se gubi samo voda, a zadržavaju svi vitamini i minerali u voću. U Hrvatskoj se time još nitko ne bavi. Kupili smo lijofizilizator, otvorila sam tvrtku Čoko Frida i dobila poticaje, završila tečaj slastičarstva i izrade slastica od čokolade i veselim se što spajam svoju ljubav prema borovnicama i ljubav prema čokoladi – otkrila nam je Jasminka Lisjak, rodom iz Murskog Središća, koja se sa suprugom Leom iz Šenkovca odlučila za uzgoj borovnica prije 11 godina.

KUPILI SU PAKETIĆ BOROVNICA U DUĆANU I POMISLILI – MOGLI BISMO IH UZGAJATI
Ispričala nam je kako su te godine, kao mladi par i ljubitelji rock glazbe koji je radio dosadne poslove, odlučili preokrenuti svoj život u potpuno novom pravcu.
– Leo, po struci ekonomist, imao je svoju tvrtku za videonadzor, a ja sam radila u ugostiteljstvu, no po struci sam vrtlarica. Njemu se nije sviđao taj, više kancelarijski posao, a ni meni se nije sviđao moj posao izvan struke, pa smo se, tad još kao dečko i cura, odlučili za biznis s borovnicama – rekla je Jasminka.
– Muž je imao zemljište, pa smo razmišljali smo što bismo mogli uzgajati. On je u trgovini kupio mjericu borovnica i jako su mu se dopale, pa smo krenuli proučavati borovnice, informirati se o uzgoju i za početak smo posadili 6 grmića za sebe. Išlo nam je, pa smo na proljeće 2011. osnovali OPG i posadili 1000 grmića, a 2015. još 2500. U međuvremenu smo ostvarili i eko certifikat, jer smo od samog početka željeli ekološku proizvodnju – dodala je.
Zvuči jednostavno – treba se samo malo pobrinuti oko tih grmića s ljubičastim bobicama i ubrati četiri tone svake godine od sredine lipnja do sredine kolovoza, ali, uh, puno je to posla, a voluharice vrebaju na svakom uglu!

PATKE I PAS ZA SPAS BOROVNICA
– Nismo znali što nas čeka, nismo znali da ćemo imati toliko posla i brige oko borovnica. Puno radimo na polju, a borovnice su i vrlo su zahtjevne i osjetljive na bolesti. U slučaju bolesti tretiramo ih ekološkim sredstvima. Protiv puževa imamo 9 patki indijskih trkačica koje šeću po cijelom voćnjaku. Najgore su voloharice. Protiv njih nam je koristan naš pas, Jack Russel terijer Harli (3). K tome, svaka sorta borovnica traži svoje i moramo se prilagođavati potrebama svake, a tu je zalijevanje (kap po kap) svaku drugu noć. Zemlja mora biti kisela, pa se borovnice prvo sade u kiseli trset, a kasnije se zemlji svake godine dodaje sječka – opisuje Jasminka, te priča što nakon berbe.

OKOPAVANJE I PRERADA U RAZLIČITE PROIZVODE OD BOROVNICA
– Na jesen radimo okopavanje, dovozimo sječku i borovnice prerađujemo u naše eko proizvode: pekmez (sa šećerom i bez), sirup od lavande i borovnice, slatko-ljuti umaci od borovnica, preljev od čokolade i borovnica te gin i liker od borovnica. Počeli smo s pekmezima i onu su nam najpoznatiji, a priču ćemo dakle zaokružiti najesen sa slasticama od borovnica i čokolade – priča nam Jasminka.
Svoje proizvode prodaju na kućnom pragu, šalju dostavom po cijeloj Hrvatskoj te prodaju u Međimurskom štacunu. Povremeno imaju organizirane i posjete školaraca u sklopu projekta ekoloških vrtova u školama koji vodi Silvija Kolar Fodor, predsjednica Udruge Bio vrt u skladu s prirodom.

JESU LI ZADOVOLJNI?
Puno je posla, a voljeli bi da je urod bolji, no zbog osjetljivosti borovnica te tih napasnih voluharica takav je, kažu, kakav je. Moglo bi biti bolje, ali…
– Danas smo zadovoljni i nije nam žao jer ovaj posao nas jako veseli, posebno otkad imamo i kći Fridu i svi zajedno radimo, dijete vidi kako borovnice rastu i uzgajaju se te se uči suživotu s prirodom. Uzgajamo i eko lavandu, a za svoje potrebe i razno drugo voće i povrće, a imamo i pčele za med.
ZAŠTO TREBAMO BOROVNICE?
Zašto su ove eko američke borovnice, koje su velike, krupne i kiselo-slatke, zdrave, upitali smo Lisjake, ljude koji su ih detaljno i proučili. Objasnili su da su borovnice pune antioksidansa i dobre su za pamćenje, krvožilni sustav te za one koji žele smršaviti jer imaju malo kalorija i šećera a puno hranjivih tvari. Tako su idealne i za dijabetičare, a sušeni listovi borovnica dobri su za čaj koji pomaže regulaciji šećera u krvi. Borovnice se preporučuju i ljudima s visokom krvnim tlakom, a, za nekoga s tegobama najbolje ih je jesti svježe 50 grama dnevno.

– Spremaju se i u škrinju za zimu te koriste za kolače i smoothije. Od njih se može raditi i sladoled, dobre su sa žitaricama i jogurtom, džemove itd. Mljac!