ZDRAVLJE U VINSKOJ BOCI!

FOTO Lovrecovi iz Svetog Urbana prednjače u proizvodnji sve traženijih eko-vina!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

U vinogradima obitelji Lovrec u Svetom Urbanu održan je prvi Dan ekoloških vinograda, na kojoj je u prirodnom ambijentu prezentirana ekološka vinogradarska proizvodnja. Uz domaćine, organizator druženja proizvođača vina na ekološki način bila je tvrtka Andermatt, odsnosno Bioinput iz Varaždina.

Podsjetimo, Vinarija Lovrec, u čijem se dvorištu nalaze velike platane, ima višegeneracijsku vinogradarsko-vinarsku tradiciju koju devedesetih godina prošlog stoljeća obnavlja prof. Franjo Lovrec, vinski vitez i promicatelj znanja, iskustva i istine o vinu i oko vina.

Posljednjih petnaestak godina sin Krešimir preuzima odgovornost vođenja poslova. Kao istinski vinar, posvećuje se njegovanju naslijeđenog srednjoeuropskog sortimenta preporučenog još 1847. godine od njemačkih i austrijskih vinogradarskih stručnjaka čiji osnovni stručni standardi vrijede i danas.

U protekle četiri godine počela je uspješna suradnja Andermatta i Vinarije Lovrec. Naime, ekološki znak Lovrecova vina nose već dugi niz godina, a najveća pozornost posvećuje se upravo uzgoju vinove loze i njezinoj zaštiti.

Stoga je Andermett-Bioinput želio i širem krugu zainteresiranih vinara i vinogradara prikazati kako se proizvode ekološka vina, koji su izazovi s kojima se nose i na posljetku razbiti famu oko cijene koštanja ekološke proizvodnje po hektaru kada su u pitanju zaštita i prihrana vinograda ekološkim sredstvima.

Na imanju Lovrecovih okupilo se tridesetak vinara iz Varaždina, Zagorja, Podravine i Međimurja.

Nakon uvodnih riječi domaćina, Krešimira Lovreca, koji je naglasio da su pripreme trajale godinama za dobivanje certifikata za eko-vina koja sada proizvode. Ekološka proizvodnja je budućnost, a i najbolji sommelieri ne bi mogli otkriti razliku između vina proizvedenog na standardni ili na ekološki način. No, tek kemijska analiza pokazala bi svu vrijednost ekološke proizvodnje. Istina, eko proizvodnju vina još uvijek većina vinara zaobilazi u velikom luku, ali upravo ovakvi susreti imaju za cilj razbijati predrasude.

Inače, ekološku zaštitu vinograda kod obitelji Lovrec već godinama prati nezaobilazni mr. Milorad Šubić, šef poljoprivredno-savjetodavne službe iz Ministarstva poljoprivrede RH. On je iznio niz zanimljivih podataka o zapažanjima u zaštiti loze te ustvrdio da su eko-preparati čak 40 posto jeftiniji od oni konvencionalnih, no zato se moraju učestalije koristiti.

Na kraju dana obitelj Lovrec dala je na kušanje vrhunska eko-vina sorte pušipel, sauvignon, muškat žuti, pinota sivi, silvanac zeleni i tri crne sorte, a vlasnici tvrtke “Petrović” iz Varaždina pripremili su niz odličnih eko-specijaliteta: od namaza od bundevskih koštica, torte od maka i pogače od pirovog brašna do domaćih popečki.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još