ČUVARICA MEĐIMURSKE TRADICIJE

FOTO Ljubica Kerhać, divna žena o kojoj bi se mogao napisati roman! 

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, privatna arhiva
- Advertisement -

Ljubica Kerhać (64) iz Podturna već je 45 godina izrazito aktivna članica KUD-a Podturen, a nedavno je primila i javno priznanje Općine Podturen kao čuvarica kulturne baštine i „stup folklorne skupine“ te udruge koja je svoje znanje prenijela na generacije mladih naraštaja.

Ljubica na dodjeli priznanja Općine Podturen

– Gdje god se Ljubica pojavi, tu je pljesak i oduševljenje! O ovoj divnoj i uvijek nasmijanoj osobi ima toliko lijepih stvari da bi se mogao ispisati roman! Ona je podigla KUD Podturen iz pepela, stoga joj svi članovi KUD-a Podturen od srca zahvaljuju! – rekla je o njoj njezina kolegica Marija Jambroišć – Habulica.

LJUBICA JE U KUD DOVELA DJECU

Naime, kad je KUD Podturen prije nekoliko godina, u vrijeme korone i zbog bolesti tadašnje predsjednice, utihnuo, a svi su digli ruke od djece, Ljubica je preuzela vodstvo nad Malim folklorašima i dovela u KUD nove plesače uz pomoć učiteljice Ljiljane Ovčar. U KUD je uključila i svoje unuke: Anamariju, Barbaru, Stelu, Pavela Lukasa

Ljubica i njezini unuci

Otkako je otišla u mirovinu prije 10 godina, Ljubica se uključila se i u rad Udruge Čaplja i Udruge slobodnih umjetnika Mura Podturen te sudjeluje na mnogobrojnim manifestacijama i događanjima, kao što su „Dani luka“ u Donjoj Dubravi, „Porcijunkulovo“ i „Dani kolača“ u Čakovcu, fašnici itd.

Uz folklorne pjesme i ples, Ljubica sa članicama prikazuje i tradicionalnu obradu lana i običaje, a na događanjima uz nju je uvijek i njezin suprug Josip, koji je kao i ona član KUD-a od njegovog osnutka, a često i unuci, koje je također dovela u KUD.

Ljubica sa suprugom Josipom i unucima Pavelom i Stelom

40 GODINA VODILA JE GOSTIONICU KERHAĆ

– Kao 17-godišnja djevojka došla sam raditi u Gostionicu Kerhać u Podturnu i zaljubila sam se u sina vlasnika gostionice, Josipa, a ljubav traje još danas – kaže Ljubica, a ljubav su ubrzo okrunili brakom te dobili i dvoje djece – kći Marijanu, koja danas stanuje u Gardinovcu i podarila im je unuke Anamariju i Barbaru, te sina Peru, koji sa suprugom i djecom StelomPavelom i Lukasom danas živi s njima u Podturnu.

Ljubica je tako postala gazdarica te je gotovo 40 godina, osim što je bila vrhunska domaćica, uspješno vodila i Gostionicu Kerhać, koja je danas zatvorena, a ona sa suprugom uživa u umirovljeničkim danima. Iza nje su, kaže, lijepe uspomene na gostionicu, no s odlaskom u mirovinu i dolaskom unuka, za Ljubicu se otvorio novo, prekrasno životno razdoblje.

Ljubica Kerhać

NJEZINA NAJVEĆA RADOST – UNUCI

– Prije 10 godina otišla sam u mirovinu, ali nedostajalo mi je druženje s ljudima, pa sam se učlanila u udruge te sudjelujem na raznim događanjima, što me ispunjava i veseli. Najveću radost pronalazim u unucima, za njih bi dala sve samo da ih usrećim, a njihova sreća je i moja sreća  – priča nam Ljubica.

Tako s osmijehom na licu ona danas kuha za unuke i cijelu obitelj, brine za vrt, hrani kokoši, peče kolače i uživa u aktivnostima s udrugama, u koje ulaže puno truda i ljubavi. Usto, Ljubica je i velika dobrotvorka. Sudjeluje i u akcijama čišćenja okoliša uz Muru, a kako je i majstorica u kuhanju i pečenju kolača, zajedno sa suprugom Josipom za sve općinske i županijske događaje rado napuni košaricu međimurskim delicijama (meso z tibice, domaći špek, kobasice, salama, jaja, kruh, kao i rajčice s vrta) i prefinim kolačima te su već poznati po svojoj košari.

Žene poput nje, koje puno daju od sebe a ništa ne traže zauzvrat, dižu rad udruga i čuvaju međimursku kulturnu baštinu te uljepšavaju svim stanovnicima život u našem lijepom Međimurju, zato hvala Ljubici, zaista izvanrednoj ženi, od srca! Sve najbolje!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još