'BIO JE TO NEOPISIV DOŽIVLJAJ!'

FOTO Kristina Poljak na ovo je čekala 2,5 godine: pred objektiv joj je konačno stala lisica!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Kristina Poljak, Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Ljubiteljica prirode i fotografije Kristina Poljak iz Svete Marije je jučer, 4. lipnja 2024. godine, uspjela u prirodi susresti i fotografirati preslatku mladu lisicu. Trenutak je to na koji je čekala otkad se bavi fotografijom, dvije i pol godine. Snimila ju je na području Donjeg Međimurja, a gdje točno neka ostane tajna. 

– Dugo sam priželjkivala da sretnem lisicu, pitala sam se ima li uopće lisica u Međimurju. Jučer sam se šetala s fotoaparatom i jeli su me komarci. Vidjela sam da nema nikoga na lovačkoj čeki i popela se gore, jer na visini ima i manje komaraca. Pomislila sam, budem barem vidjela što se događa i tko se smuca po poljima – ispričala je Kristina i nastavila pričati o ovom zanimljivom iskustvu:

Kristina Poljak

LISICA SE ZAINTERESIRALA ZA KRISTINU

– Odjednom sam u drugom redu kukuruza vidjela da se nalazi neka životinja. Odmah sam zaključila da nije zec i malo sam čekala. Nakon nekog vremena iz kukuruze je izašla – mlada lisica! Ugledala me i izašla je kako bi me vidjela gore, bila je znatiželjna! Gledala me, a ja sam joj govorila i lijepo je fotografirala. Bio je to neopisiv doživljaj!

Lisice su brze, okretne, lukave i inteligentne životinje. Posljednji slučaj bjesnoće kod ljudi u Hrvatskoj zabilježen je 1964. godine, a Hrvatska već godinama slovi kao zemlja bez bjesnoće. Danas ih, srećom, i manje cilja lovačka puška. 

– Dozvoljeno je loviti lisice dok nisu bređe i dok ne vode mladunce (otprilike razdoblje od ožujka do srpnja). Nekad su ih lovci puno lovili, no danas se to jako smanjilo jer i lovci su svjesni da su one dobre za prirodu – rekli su nam lovci iz LD Patka Sveta Marija – Donji Vidovec.

U MEĐIMURJU DANAS IMA OKO 1600 LISICA

Od tajnika Lovačkog saveza Međimurske županije Mladena Lackovića saznali smo više o lisici i koliko je ima u Međimurju.

– Jedina vrsta lisice koja živi u Hrvatskoj i Međimurju je crvena lisica (Vulpes vulpes L.). Prema Zakonu u lovstvu svrstana je u sitnu dlakavu divljač. Lovi se cijele godine osim u vrijeme kada je ženka visoko bređa i vodi mlade. Prema lovnogospodarskim planovima kojima se gospodari lisicom, procijenjeno brojno stanje matičnog fonda iznosi oko 800 repova lisice u Međimurskoj županiji. Kada tome dodamo prirast pomlatka od 800 repova, dolazimo do ukupnog broja od 1600 jedinki lisice.

U fotogaleriji pogledajte Kristinine fotografije ove slatke, znatiželjne mlade lisice!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Krenula sezona Sportova na vodi prvim nedjeljnim druženjem

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine nastavlja sa...

Bila je privilegija poznavati Danijelu

Na preloškom groblju u subotu prije podne održan je...

FOTO Emotivni oproštaj župnika Mislava Mikaca sa župljanima! Bilo je i suza!

Izuzetno emotivno bilo je danas na oproštajnim svetim misama...