MEĐIMURCI U SLOVENSKOJ IDILI

FOTO Jedan od planinarskih izleta koji se ne propušta: Velika planina!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, Franjo Janković
- Advertisement -

Velika planina zapravo je visoravan i jedno od najvećih pastirskih naselja u Europi, smještena na oko 1500 m nv u Kamniško-Savinjskim Alpama u Sloveniji. Planinari Hrvatskog planinarskog društva „Međimurje“ iz Čakovca posjetili su je ove nedjelje, 12. svibnja 2024. godine, a na izlet su otišli s dva puna autobusa, s obzirom da se za ovako atraktivne lokacije uvijek traži mjesto više. Na izlet je pošlo i nekoliko mališana iz dječje skupine HPD-a Međimurje “Vrheki”.

Voditelj izleta bio je planinarski vodič Bogo Trabe, inače porijekom Slovenac koji je na Velikoj planini proveo neke od svojih najljepših trenutaka iz mladosti. Iako je prvotan plan bio hodati do Velike planine od Rakovih ravneh, zbog iznenadnog zatvaranja ceste došlo je do promjene plana, pa je planinare odveo do Zelenog roba, gdje su se jedan dio puta uspeli žičarom (slovenski: nihalka), nakon čega su nastavili pješice do Velike planine, pastirskog naselja, kapelice Marije Snežne, najvišeg vrha Gradišće (1666 m nv), Domžalskog doma, Doma Črnuški…

Na Velikoj planini, koja je lijepa u svako doba godine, i zimi, kad ju prekriva snježni prekrivač, i u rano proljeće, kad je puna ljubičastih šafrana, kao i ljeti, kad tamo stanuju pastiri i krave, planinari su uživali šetajući kroz prekrasan alpski krajolik s pogledom na zelena polja, kolibe i Alpe.

Pri povratku, neki od njih skratili su put prevezavši se do žičare tzv. sedežnicom, a iako ih je na Velikoj planini u jednom trenutku pozdravila kiša i solika, na kraju ih je ponovno dočekalo lijepo sunčano vrijeme. Pozivajući ih da ponovno dođu, ljeti, kad se po planini budu šetala kravice sa zvoncima oko vrata. Idila!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još