MALA, ALI HVATA RIBE K'O LUDA!

FOTO Hanu Horvat (10) iz Preloga već vide kao buduću svjetsku prvakinju u ribolovu!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, privatna arhiva
- Advertisement -

Kakva djevojčica! Sićušna Hana Horvat, 10-godišnjakinja iz Preloga, u sebi krije mnoge talente i interese: skija, planinari, trenira karate, pjeva u školskom zboru, slika…, a također je i jedna od najvećih ribičkih talenata Međimurja, koja je 12. ožujka 2023. godine na skupštini Međimurskog ribolovnog saveza primila Priznanje za izuzetne natjecateljske rezultate za 2022. godinu u lovu ribe udicom na plovak! Povodom toga, posjetili smo je i porazgovarali s ovom svestranom djevojčicom.

Hana Horvat se s ribolovom susrela s 8 godina, kada je nju i brata u vrijeme korone i zatvorenih škola 2020. godine tata Darijo Horvat (43), nekadašnji amaterski ribič, odveo na ribičiju na Hubertovu grabu u Prelogu.

– Prvi put tada na ribolovu, bacala sam udicu i mislila ako zagrize, zagrize, no moj brat je uspio uloviti ribu, a ja ne, pa sam mislila kako nemam sreće… No, to mi je bilo zabavno pa sam rekla tati da želim još probati – prisjetila se Hana.

Hana već ima puno sobu nagrada

BARATA ŠARANIMA OD 4 KILE!

Rekla je i kako joj je ribolov super, kako ju zanima kako ribe izgledaju, kakve peraje i šare imaju, te kako se voli natjecati. Ona lovi šarane, babuške, patuljaste somiće, žutooke, kedere, ostriže… Sa samo 9 godina ulovila je i sama izvukla i oslobodila s udice koprcajućeg šarana težeg od 4 kilograma!

– Na natjecanjima otkvačimo ribe i stavljamo ih u mrežu, a kasnije ih pustimo jer je to sportski ribolov – rekla je Hana, koja voli životinje i s obitelji ima mnoštvo kućnih ljubimaca.

S trenerom Alanom Perkom

PRVO RIBIČKO NATJECANJE, S ODRASLIMA!

Idućih godinu dana povremeno je odlazila u ribičiju s tatom. S 8 godina bila je pozvana na svoje prvo ribičko natjecanje, u Palovcu, gdje je bila jedino dijete. Malena Hana tamo je ulovila ribe ukupne težine čak 14,5 kg, što joj je zasad rekord! A iako se natjecala sa starijim, iskusnim ribičima, nije završila niti na zadnjem mjestu, već predzadnjem.

– Tako je sve počelo. Na tom natjecanju zapazio ju je tadašnji svjetski prvak u ribolovu Alan Perko, koji je rekao kako još nije vidio tako talentirano dijete, te ju je pozvao da se učlani u klub ŠRK TSH Čakovec – rekao je njezin tata Darijo, dodavši:

BAKA, DEDA, RODITELJI I KLUB POMOGLI U OPREMI

– Ribolov je jako skup sport, a nismo imali ništa od opreme, osim moja dva stara štapa, te smo trebali kupiti kompletnu opremu, pri čemu nam je uskočio klub s povoljnijim cijenama s obzirom da je sponzor kluba Sensas France. Prvi komplet od 10 štapova financirali su Hanini deda i baka, Ivan i Biserka Labaš, a mi roditelji ostalu opremu, a tu spadaju stolica, čuvarica, držači za štapove, torbe, udice i ostala oprema.

Iza Hane su danas brojna ribička natjecanja, medalje i pehari. Prvo natjecanje s klubom imala je 2021. godine, s 9 godina na Međimurskoj ligi mladeži, gdje je bila 18. u ukupnom poretku, a zajedno s kadetkinjama s kojima se natjecala, Dorom Kolmanić i Karlom Lesinger, uz vodstvo kapetana Miljenka Perka, ekipno su osvojile 3. mjesto.

Hana na Alpe Adria Kupu s Patrikom Kovačom i Fabricijom Ištvanekom

SA SLOMLJENOM RUKOM RASTURILA 7. NA HRVATSKOJ LIGI MLADEŽI

Protekla, 2022. godina Hana je, uz poduku i savjete svog mentora Alana Perka, doživjela velik napredak. Na natjecanju Međimurske lige mladeži bila je na visokom 5. mjestu u ukupnom poretku, na ženskom prvenstvu Hrvatske U-15 bila je 3. pojedinačno, a ekipno je zajedno s Dorom Kolmanić i Karlom Lesinger, osvojila sjajno 2. mjesto.

Među ostalim, Hana se prošle godine 1. put natjecala i na Hrvatskoj ligi mladeži gdje je, unatoč činjenici da je imala slomljenu ruku u gipsu (nakon pada s bicikla) te se lovilo uz tehnike s kojima se ona još nije susretala, osvojila lijepo 7. mjesto na državnoj razini!

Hana je s 9 godina ulovila šarana teškog više od 4 kilograma

NAJVAŽNIJA JE SMIRENOST, RIBE ĆE VEĆ DOĆI…

Hana je jako živa i temperamenta, pa sam joj morao malo zanovijetati da se smiri, jer u ribolovu uspjeh određuje psiha. Ako se predaš, gotovo je. Natjecatelji trebaju samostalno razmišljati i biti smireni. Nema veze ako je i zadnja, glavno je da je dala sve od sebe! – rekao je tata Dario, koji se i sam ponekad mora skulirati jer očekivanja su velika, a riba, iskreno, pliva kud joj volja.

Srećom, Hana se koncentrirala i dala sve od sebe, a Dario dodaje i kako je u ribolovu važno zadržati smirenost i nikad ne odustajati, što je Hana također naučila:

– Prošle godine Međimursku ligu mladeži obavila je smireno i bila je odlična. Hana je u stanju na natjecanju biti dva sata bez ijedne ulovljene ribe, a onda u sat vremena uloviti toliko ribe da osvoji visoko 2. mjesto!

MALA HANA UHVATI NAJVIŠE RIBA!

U 2022. godini, na Kupu juniorki U-18 Međimurske županije osvojila je i 2. mjesto sa svojom ekipom te je bila 1. u sektoru (ulovila najviše riba), na Kupu zone (MŽ, Koprivničko-križevačka i Varaždinska županija) osvojila je 1. mjesto ekipno i opet bila 1. u sektoru, a na Kupu Hrvatske u Đakovu sa kolegicama Dorom Kolmanić i Ivom Betlehem osvojile su ekipno 2. mjesto, s time da je Dora Kolmanić bila prvakinja Hrvatske.

Hana je zaigrana, ali i strpljiva ribičica

RIBOLOVNI USPJEH ZAHTIJEVA ODRICANJE CIJELE OBITELJI

Hana stanuje s tatom Darijom Horvatom, koji je dosta zauzet poslom zahtjevnom ulogom voditelja Tehničko-tehnološkog odjela u LPT-ju, a kad stigne radi i kao fotograf za portal Medjimurski.hr, mamom Majom Labaš Horvat (44), profesoricom hrvatskog i engleskog jezika na Srednjoj školi Prelog te bratom Ivanom Horvatom (16), učenikom opće gimnazije u Srednjoj školi Prelog. Hanini ribolovni treninzi i natjecanja utječu, kažu, na cijelu obitelj.

Ribolov je skup sport i zahtijeva puno i novca i vremena, te je tu puno odricanja cijele obitelji: nema nas doma često, natjecanja uglavnom odvijaju od petka do nedjelje zahtijevaju i 3 dana boravka na lokaciji natjecanja, uz zahtjevan tempo, pa se Hana razočara rezultatom pa mama uskače kao psihološka pomoć… Čak su i odlasci na more prilagođeni natjecanjima, koja su gotovo stalna od 4. do 10. mjeseca – priča tata Darijo.

Na pitanje kako se slaže s bratom Ivanom, Hana odgovara:

On mi je najvrjedniji na svijetu, baš kao i mama i tata!

Hana s mamom Majom, bratom Ivanom i tatom Darijom

SVESTRANA HANA VEĆ JE SVUGDJE POZNATA

Hana je inače učenica 5. razreda OŠ Prelog koja niže same petice, ide na dodatnu nastavu iz tehničkog, sudjelovala je na županijskom Lidranu, a uz ribolov, koji trenira u sezoni 2x tjedno, plus natjecanja vikendima, trenira i karate 2x tjedno te osvaja medalje na natjecanjima iz karatea kojih ima oko 6 puta godišnje, pjeva u školskom zboru, članica je dječje planinarske skupine „Vrheki“ HPD-a Međimurje

– U slobodno vrijeme voli slikanje, crtanje, šivanje, kreativni rad, vješta je s rukama… Voli i društvene igre (posebno šah i „Pet sekundi“), igranje košarke, skijanje, klizanja, sport općenito… Društvena je i pričljiva – opisuje je mama Maja, dodajući kako gdje god dođu, Hanu već svi poznaju.

– Čak me i neka teta u parku pitala jesam li ja Hana Horvat, koja je osvojila ribolovno priznanje! – kaže Hana, a njezina mama je dodala kroz smijeh:

– Kad sam bila mala, svi su mi govorili ‘Ti si od doktora Labaša mala?’, a sad mi govore ‘Aha, ti si od Hane mama!’

JEDNOG DANA ŽELI BITI GLUMICA ILI DOKTORICA

Hana kaže da su joj najdraži predmeti u školi hrvatski i tjelesni, a evo što želi biti kad odraste:

Možda bih bila glumica ili doktorica! Voljela bih i proputovati cijeli svijet, volim putovanja kao i moja mama!

No, u slobodno vrijeme, Hana će jednog dana svakako biti na tronu ribičkih natjecanja.

Svi koji su gledali Hanu kako lovi, rekli su da je ogroman potencijal, buduća svjetska prvakinja – pohvalilo ju je tata Darijo, bez kojeg svakako Hana ne bi bila to što je u ribolovu. Kad smo pitali Hanu što misli tko je najzaslužniji za njezin uspjeh, odmah je odgovorila:

– Pa ja sama! – ali je onda dodala: – Zapravo, polovicu uspjeha pripisujem svom treneru Alanu Perku, a 1/3 svom tati! Eto, stavite tako!

Ma, tko bi joj odolio?! A iako živi tek jedno desetljeće, o ovoj nevjerojatno simpatičnoj djevojčici bi se još puno toga moglo napisati, ali mjesta na portalu je premalo! Čestitke Hani i njezinoj obitelji, i puno sreće i ribica i dalje!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Zbog tuče koja je prošle subote prošla Međimurjem, proglašena prirodna nepogoda

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji...

Proteklog vikedna u Međimurju se vjenčalo čak 13 parova! Pogledajte koji?

Proteklog tjedna na području Međimurja rođeno je samo 6 beba:...

Vrhunske priredbe uz najbolja međimurska vina!

Kao i svake godine dosad tako i ove manifestacija Ljeto...