'NIŠTA LJUDE TAKO NE SPAJA KAO DOBRA HRANA'

FOTO Anica Naranđa i Krunoslav Tilošanec predstavili izvrsnu knjigu ‘Osnove vještine kuhanja’!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, Studio Vipro
- Advertisement -

Međimurje je dobilo svoj prvi priručnik za kuhanje! Napraviti fino jelo i otkriti radost kuhanja svakako će biti lakše uz knjigu „Osnove vještine kuhanja“, koju su njezina autorica Anica Naranđa i suautor Krunoslav Tilošanec predstavili na svečanoj promociji u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine u zgradi Schieier u Čakovcu, u sklopu Dana Međimurske županije.

Ova, prva ovakva knjiga u našim krajevima, otisnuta od strane POU Čakovec u suradnji s Međimurskom županijom, namijenjena je svima, od početnika do onih koji žele proširiti svoje kulinarske sposobnosti, a sadrži teorijski te praktični dio s receptima od predjela, preko glavnih jela do deserta, s prigodnim fotografijama autora.

Anica i Krunoslav za knjigu su odabrali fine recepte, a zbog svojih mnogobrojnih aktivnosti i obveza, pisali su je u kasnim noćnim satima. Za recepte su, kako su rekli, birali namirnice lokalnih proizvođača kao što su domaće bučino ulje, domaći kravlji sir i slično.

Program promocije moderirala je Željka Ivančok Varga, ujedno i lektorica knjige, a više o knjizi rekli su sami autori, uz podršku poznatog chefa Tomislava Špičeka, Aničinog vjernog prijatelja, koji je promociju začinio humorističkim dosjetkama.

Anica Naranđa iz Preloga i Krunoslav Tilošanec iz Svete Marije strukovni su nastavnici kuharstva iz Srednje škole Prelog, a sudjeluju na mnogobrojnim projektima i kuharskim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, pri čemu njihovi učenici ostvaruju zavidne rezultate.

Oboje su velika podrška i motivacija učenicima, a Anica, koja radi i kao vanjska suradnica za Pučko otvoreno učilište Čakovec, je posebno senzibilna za rad s osobama s invaliditetom, osobama s posebnim potrebama i Romima.

Krunoslav Tilošanec sa suprugom i djecom

– Zahvalila bih ravnatelju Srednje škole Prelog Tomislavu Greguru koji mi je dozvolio suradnju s POU Čakovec. Posao vanjske suradnice na POU Čakovec za mene je bio novi izazov, kao i ova knjiga, koja je kruna uspjeha Krunoslava i mene – rekla je među ostalim Anica Naranđa, a Krunoslav Tilošanec je dodao:

– Ovaj priručnik je plod našeg dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu i pisan je na način razumljiv i učenicima, i ugostiteljima, i kuharima.

Tomislav Špiček naglasio je da je ova knjiga jednostavna, čitljiva i razumljiva i amaterima i profesionalcima i poručio autorima da i dalje rade ovakve priručnike te kako su Hrvatskoj iznimno bitni ovakvi profesori koji znaju pripremiti učenike za profesionalnu kuhinju.

Ravnatelj POU Čakovec Mario Zamuda rekao je kako se današnja mladež sve više bavi modernim tehnologijama, a sve manje praktičnim znanjima, te mu je zbog toga posebno drago da POU Čakovec izdaje ovaj priručnik o kuhanju, namijenjen svima koji žele naučiti ili usavršiti kuhanje.

Promociji je prisustvovala i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, koja je istaknula kako vjeruje da ova knjiga neće biti jedina te zaželjela autorima da ustraju u svom trudu, radu i entuzijazmu jer pisanje ovakve knjige zahtijeva puno truda i odricanja, a na odličnom radu autorima je u ime Međimurske županije čestitao i župan Matija Posavec, naglasivši kako je ovo nešto što ostaje u nasljeđe svima nama, a najviše našem obrazovanju, za koje se trudimo na bude vrhunsko, što dokazuje i sjajan rad POU Čakovec i njezine suradnice Anice Naranđe.

– Knjiga je namijenjena učenicima, kao i onima s posebnim potrebama – rekla je Anica, rekavši kako se nada da će ovaj priručnik biti uvršten kao nastavnički priručnik u hrvatskim školama za kuharstvo te da bude prepoznat kao kvalitetan priručnik.

Anica Naranđa sa suprugom i kćerima

Anica je zahvalila svojim roditeljima, koji su joj oduvijek bili podrška u svemu i usadili su joj ljubav prema međimurskoj kuhinji, starijem bratu koji je uvijek bio njezina zvijezda vodilja, suprugu Mariju i kćerima Niki i Mariji, koji su uvijek imali razumijevanja za prirodu njezinog posla i izbivanja iz kuće te joj uskakali u svemu, Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu, gradonačelnici Ljerki Cividini, ravnateljima Srednje škole Prelog i POU Čakovec, Tomislavu Greguru i Mariju Zamudi, kolegici Božici Matjašec koja je za ovu prigodu ispekla tortu, djelatnicima POU Čakovec i posebno Matiji Mohariću, svekrvi i svekru, Obrtničkoj komori MŽ te svima koji su došli na promociju te joj na bilo koji način pomogli u stvaranju knjige.

Željka Ivančok Varga i Anica Naranđa

– Posebno hvala mojoj kolegici Željki Ivančok Varga bez koje ne mogu zamisliti svoj životni put i sva ostvarenja, jedna smo drugoj kroz život uzajamna podrška. Neopisivo je riječima imati takve prijatelje oko sebe – dodala je Anica.

Zahvalama se pridružio i Krunoslav, koji je istaknuo veliku podršku SSP te svoje obitelji, supruge Karoline, sina Borne i kćeri Une.

Na kraju, Anica je zaključila:

Ljubav ide kroz želudac i ništa ljude tako ne spaja kao dobra hrana, stoga bih preporučila mladima da se kroz ovaj priručnik nauče toj važnoj životnoj vještini, kuhanju!

Glazbenim nastupima promociju su uljepšali pjevač Filip Hozjak i klavirist Zvonimir Glibušić, a nakon službenog dijela druženje se nastavilo uz fine zalogaje, kolače, tortu u obliku ove knjige te primamljive koktele koje su pripremili učenici iz Srednje škole Prelog. Živjeli!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još