ZLATNE KAPI NA URBANOVOM

FOTO/VIDEO Ako dosad niste kušali, onda je krajnje vijeme da se osladite vrhunskim vinima Obitelji Preiner iz Svetog Urbana!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Krešimir Stančić
- Advertisement -

Bez velike pompe, Vina Preiner iz Svetog Urbana velikim koracima grabe prema samom vrhu međimurskih proizvođača kvalitetne vinske kapljice. Uz brojne Decanterove medalje proteklih godina, to potvrđuju i rezultati ovogodišnjeg šestog po redu Međunarodnog ocjenjivanja vina u Štrigovi. Vinarija Preiner za svoja vina dobila je 4 zlata, 2 srebra i 1 broncu.

Pušipel classic, Pušipel, sur lie, Pinot crni i Muškat žuti osvojili su zlato, Graševina i Urban cuvee srebra, a Sauvignon broncu.

Na čelu Vina Preiner su: otac Darko Preiner (59), koji sve više posao i vođenje proizvodnje prepušta sinu Nenadu Preineru (35).

– Još davno baka i djed, Sabina i Alojz Preiner, počeli su s proizvodnjom vina, nastavio je otac Darko, a prije nekoliko godina sam se i ja priključio. S vremenom smo širili proizvodnju, sadili nove nasade, mijenjali sortiment… Sada na 6 hektara vlastitih vinograda uzgajamo sorte pušipel, sauvignon, graševinu, zeleni silvanac, muškat žuti i pinot crni. Na tržište plasiramo vina od tih sorti grožđa, a moram spomenuti i jako traženo miješano vino Urban cuvee. Naša vina dobro poznaju kupci s područja Međimurja, Varaždina, Podravine i Zagreba, a određene količine šaljemo i u zemlje EU. Imali smo već i dogovore oko izvoza u neke prekomorske zemalja, ali je korona zasad sve zaustavila – kaže Nenad Preiner.

– Mi smo prije 20 godina osnovali svoj OPG, radili polako i kad smo se potvrdili u kontinuitetu kvalitetne proizvodnje, napunili smo i prve butelje 2015. godine. Bio je to sauvignon, graševina i silvanac zeleni. Od onda stalno rastemo. Napravili smo novi podrum, nabavili novu opremu i bačve s hlađenjem, odnosno kontroliranim vrenjem i stekli izuzetno dragocjena znanja. Nemamo oscilacija u kvaliteti, jer znamo što i kako treba raditi – kazao je Darko Preiner.

Njihova vina odlikuje izuzetna aromatičnost, izrazita voćnost i svježina, pa se mogu konzumirati u svim prilikama.

Ova vrijedna obitelj uvijek želi ljubiteljima kvalitetnog vina ponuditi nešto novo. Tako već u podrumu zrije njihov prvi pjenušac, koji će za tržište biti spreman pred Božić ove godine, a kreirali su i vino pod marketinškim imenom Preiner III, kao simboliku za tri generacije u obitelji koje se bave vinarstvom, a koje će premijerno biti predstavljeno na ovogodišnjem Urbanovu ovaj vikend u Štrigovi.

Svakako će svi oni koji obiđu štand ove renomirane vinske kuće moći probati i sva ostala vina iz njihovog podruma, kao i tjedan dana kasnije kad su Dani otvorenih podruma. Uz vino tih dana bit će u ponudi i pripadajuće jelo, a mnogi će i zaplesati uz glazbu uživo.

Njihovi stalni kupci to znaju, ali za one koji će to tek postati navodimo da se Vina Preiner nalaze u Svetom Urbanu 275. Detaljne informacije možete dobiti na mobitel 098 186 4963 (Nenad Preiner) ili putem maila: info@vina-preiner.hr.

Ljubazni domaćini vas očekuju na Urbanovu ovaj vikend, na Danima otvorenih podruma idući vikend i svaki dan u svom domu u Svetom Urbanu kod Štrigove.

Živjeli!

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još