ČUDO IZ SV. MARTINA NA MURI

FOTO 16-godišnji Karlo može skuhati sve što poželi, i to bez recepta!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, privatna arhiva K.G.Š.
- Advertisement -

Zamislite da, sa svojih samo 16 godina, morate sudjelovati na svjetskom kuharskom natjecanju zajedno s još oko 400 natjecatelja iz 24 države, u dobi od 16 do 26 godina, od kojih neki dakle imaju već 10-godišnje kuharsko iskustvo, te pripremati jela bez recepta, i to pred publikom? A na koncu osvojite 1. mjesto! To je uspjelo Karlu Gracin Šardiju iz Svetog Martina na Muri, koji je jednostavno… najbolji! Saznajte više o njemu, jer osim kuhanja zna on još štošta!

Karlo Gracin Šardi (16) učenik je 3. razreda Srednje škole Prelog (smjer kuhar), a sredinom listopada je, zajedno sa svojom profesoricom kuharstva, razrednicom i mentoricom Anicom Naranđa, sudjelovao na velikom svjetskom natjecanju u kuhanju, 35. AEHT-u (godišnja skupština Europskog udruženja škola u hotelijerstvu) u Senigaliji u Italiji, osvojivši zlato u Dechatlon kategoriji (kuharski destoboj) i tako osvojio najbolji rezultat u povijesti Srednje škole Prelog.

Karlo s mentoricom Anicom Naranđom

Kuhao je u paru s Nizozemcem, a morao je u dva sata pripremiti 10 sljedova hrane na tri tanjura (hladno i toplo predjelo te glavno jelo). I to bez recepta. Dali su im samo gotovo jelo da probaju i dobili su zadatak skuhati isto.

BOD MANJE ZA MILIMETAR MANJU MRKVU!

– Prvi put sam bio na tako velikom natjecanju i prvih 15-ak minuta sam imao veliku tremu, ali dalje sam zaboravio na publiku i koncentrirao se na kuhanje. Kuhali smo na stolu dugačkom četiri metra i imali pet sudaca, koji su gledali svaki detaljić, npr. Dok režete povrće, ako je jedna komadić tikve ili mrkve narezan na malo manju veličinu od ostalih, dobivate negativan bod. Moraš znati i dobro engleski, inače si diskvalificiran – ispričao nam je Karlo.

Karlo s nizozemskim partnerom na svjetskom natjecanju u Italiji

Kako je stigao napraviti: carpaccio od ribe i umak od jogurta, senfa i začina, raviole s limetom i školjke na reduciranom vinu, flambiranu piletinu s iznutricama, umak holandez te četiri vrste priloga od povrća, u samo dva sata, čini se nemogućim nama kuharskim laicima, no Karlo je bio cool i smireno i staloženo je to uspio, ostvarivši pritom najbolje rezultate! Svaka čast!

INSTINKTIVNO ZNA KAKO SKUHATI NEŠTO

U našem razgovoru, Karlo se prisjetio i kako mu je na međunarodnom kuharskom natjecanju na Danima turizma u Tuheljskim toplicama, mentorica Anica Naranđa isprintala recept za rižoto s povrćem, kremom od batata i punjenom puretinom (špek, sir i šuhe šljive). Karlo je bacio oko, no nije se htio služiti receptom. Anica se zabrinula, no osvojili su visoko 2. mjesto!

Karlo Gracin Šardi

– Jednostavno sam instinktivno znao kako to napraviti, koji je dobar omjer namirnica i začina… – veli Karlo, kojem recepti zapravo uopće ne trebaju.

VEĆ SA 7 PEKAO JAJE NA OKO

Na upit što sve zna skuhati kaže da ne može sve to nabrojati. Zaključak je – gotovo sve! Veliki je i majstor za gulaše i često je pozvan da dođe skuhati gulaš. Dok većina djece njegove dobi još ne zna kuhati, Karlo je svoju kuharsku karijeru započeo sa 7 godina, kada si je ispekao jaje na oko s malo soli i bibera. U 2./3. razredu osnovne škole već je znao baratati nožem i rezati, a u 5. razredu osnovne škole počeo je peči palačinke i pizze te pripremati ručak dva put tjedno, dok je majka bila na poslu. Naravno, ona je bila oduševljena.

Uvijek sam kao mali gledao baku kako je kuhala. U školi sam imao vrlo dobre ocjene i moji su htjeli da idem u gimnaziju. No, moji roditelji, mama Laura Šardi i tata Teo Gracin, podržali su me i u mojoj želji da postanem kuhar. Mama mi je rekla da bih bio i jako dobar psiholog, no ipak sam se odlučio za zvanje kuhara – kaže Karlo.

ŠTO NAJVIŠE VOLI KUHATI I JESTI?

Volim kompleksna jela, više raznih jela na tanjuru. Volim isprobavati nova jela i slatko-kisele kombinacije, npr. slatko-kiseli umak s rižom i povrćem, piletinu sa šljivama i špekom, pašticadu s junetinom i mrkvom i šljivom… – kaže Karlo.

Omiljeno jelo koje voli kuhati mu je rižoto s povrćem. Otkrio je i kako to radi: prodinsta luk na maslacu, doda rižu i glazira ju (miješa je par minuta, bez vode), doda papriku, a kasnije i tikvice i šampinjone, pa malo posoli, doda 1 dcl bijelog vina, a dok ispari vode. Riža, naglašava, mora ostati al dente (ne kuhana skroz do kraja), jer će se kasnije smekšati u umaku.

PUNO TRUDA I VELIKI PLANOVI

Svakoga dana, od ponedjeljka do petka, Karlo putuje 40 kilometara od Svetog Martina na Muri do Srednje škole Prelog i natrag, a subotu ili nedjelju provodi 8 sati na praksi u Toplicama i hotelu Sv. Martin na Muri.

– Drugo ljeto idem u Višu kuharsku školu u Palermo u Italiju (to je bila nagrada na natjecanju u Italji, osiguran mu je i smještaj, nastava je na engleskom jeziku)… Kad završim srednju, morat ću raditi godinu dana u Toplicama sv. Martin zbog ugovora o stipendiranju, a zatim planiram na nekoliko godina otići u Austriju, da zaradim, a zatim možda uzeti u najam neki prostor u Čakovcu ili Varaždinu i otvoriti svoj restoran – priča Karlo o svojim daljnjim planovima.

Dodaje i kako je činjenica da je u Hrvatskoj kuharski posao premalo plaćen, pa nije ni čudo da kuhari odlaze raditi u inozemstvo.

TKO JE KARLO KAD NIJE KUHAR?

– Opisao bih se kao vedrog, malo tvrdoglavog – ovan po horoskopu, suđeno mi je. Vele da sam ozbiljan za svoju dob. U slobodno vrijeme najviše volim druženje s prijateljima. Jako volim i modu – kaže Karlo, koji se voli lijepo oblačiti i rijetko ćete ga vidjeti u trenirci, a najčešće je u hlačama i košulji, te, zimi, kaputu.

No, to što ne nosi trenirku non-stop ne znači da nije sportski tip. Dapače, Karlo se bavio nogometom, košarkom, tenisom, karateom, boksom i kick boksom. Nadalje, nadaren je i za glazbu. Završio je Glazbenu školu „Suitu“ te svira klavir, harmoniku, gitaru, bas i bubnjeve. Svirao je u pop rock bendu koji je osnovao s prijateljima, no zbog školskih obveza nisu imali vremena za njega i bend zasad ne djeluje.

PORUKA MLADIMA!

Za svoj kuharski uspjeh Karlo najviše zahvaljuje svojim roditeljima, koji su vjerovali u njega, kao i profesorici Anici Naranđi, koja se, kaže, izrazito trudi oko učenika i pomaže im u pripremi za natjecanja te općenito da postanu što bolji kuhari. A mladima poručuje:

– Radite ono što volite, slijedite svoje snove i ne odustajte od njih!

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još