PRELOG: PRODAVAČI NA MUKAMA

Dužnici za ogrjevna drva u Međimurju duguju nam pola milijuna kuna

Prije dvije godine prodavači ogrijevnog drva, koji su mahom dolazili i dolaze iz Koprivničko-križevačke županije, izmješteni su odlukom gradske vlasti s preloške tržnice. Dobili su mjesto na ledini preko puta trgovačkog centra KTC-a. Zadovoljni jedni i drugi. Dolaze kupci iz okruženja koji ovdje mogu birati izuzetno kvalitetna drva između bukve i graba, čija je cijena 380 kuna, i akacije čija je cijena 330 kuna za metar.

-Za tu cijenu dostavljamo kupljeno do njihove kućne adrese, ako nemaju vlastiti prijevoz. Nudimo i uslugu piljenja čija je cijena 35 kuna za metar. Iako sve izgleda idealno, ipak ima probelma – kaže u ime grupe nezadovoljnih Križevčan Marko koji je izračunao kako su mu kroz ovo vrijeme ovdašnji kupci ostali dužni pola milijuna kuna.

-Kako? Jednostavno dolaze s premalo novca, s pričama kako dolazi hladnoća da trenutno nemaju toliko novaca koliko koštaju drva. Sažalimo se nad njima i povjerujemo da će novac donijeti kasnije. Nerijetko, kukaju i jauču što će s djecom u hladnoj kući, a mi i opet dajemo na veresiju – kaže Marko.

Dodao je kako s takvim dužnicima razmjenjuju telefonske brojeve, adrese, a ni “terjanja” nisu rijetka. Dobiju dio duga, a ostaje još mnogo toga nenaplaćeno. Ima doduše i onih koji otplate sve, ali čine to od sezone do sezone.

-Svaka prodaja na otplatu ima svoju priču u kojoj je u glavnoj ulozi novac, a što je više priča veći su i dugovi. Nemojte misliti da je to samo na ovome području. Prodajemo mi drva i po ostalim prodajnim punktovima u Međimurju. Kada nije „udarna” sezona utjerujemo dugove, slušamo pritom priče kao da smo socijalni radnici.

-Posebno nas boli kada nas dužnici tada prozivaju po fb profilima nazivajući nas varalicama, a ne razlikuju što znači kubik, a što prostorni metar – nadovezuje se njegov kolega Dejan, a Dražen kaže kako put do formiranja cijene nije jednostavan.

Boli ga kada „prijatelji noći” osakate neku šumu i pronađu kupca za tili čas, jer su ta drva su daleko jeftinija. Njihov poslovni postulat je jednostavan. Od metra drva je zarada da imaš plaćen svoj rad i za troškove strojeva, goriva i maziva pa bi po njima metar trebao imati znatno višu cijenu da bi se moglo nešto zaraditi.

Najnovije vijesti

Pročitajte više