50 GODINA USPJEŠNOG BRAKA

Đurđa i Stjepan: ‘Nekad sam se mogao srditi danima na svoju ženu, sad ne mogu ni pola sata!’

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, privatna arhiva
- Advertisement -

Stjepan Naranđa (74) i Đurđa Naranđa (73), oboje iz Preloga, upoznali su se prije više od 51 godinu, kao mladi ljudi koji su plesali na folkloru KUD-a Seljačka sloga Prelog. Odmah su se svidjeli jedno drugome te je krenulo bolje upoznavanje – kino, izlasci, zabave…

Stjepan i Đurđa bili su aktivni u KUD-u Seljačka sloga Prelog

Nakon otprilike godinu dana su se i vjenčali te su danas već 50 godina u bračnoj zajednici, koju su nedavno proslavili zajedno s kolegama iz Udruge umirovljenika Prelog na zajedničkom druženju u Gradskoj kavani Lovac.

Njihov je brak bio, kao i mnogi brakovi, pun uspona i padova, no s godinama sve stabilniji i bolji.

Đurđa i Stjepan kao mladenci

Nekad smo se malo svadili, kak’ i svi! Onda, kad se pomiriš, je pak malo ljepše! Đurđa se nikad nije mogla dugo srditi, a ja sam se srdio i po nekoliko dana, no sad u stare dane ne mogu se srditi niti pola sata! To je život… – rekao nam je Stjepan.

Malo su se svađali, malo mirili i godine su prošle

Otkrio je kako se Đurđa najviše ljutila na njega ako je kasnio na ručak, a on na nju zbog svakakvih „zadrkivanja“. Klasika. No, ističu:

– Važno je uvijek se pomiriti, ne zamjerati! Ako se hoćeš svađati, igraj „Čovječe, ne ljuti se!“ – našalila se Đurđa, dodajući da sa suprugom Stjepanom dosita svaku nedjelju na vikendici igra tu društvenu igru. Pritom se i znaju posvađati ali, ističe, ne srde se.

Prije mirovine, Đurđa je bila učiteljica glazbene kulture, a Stjepan soboslikarski ličioc. Imaju troje djece – Danijela, Sabinu i Gorana, ali, kažu, nažalost nemaju unuke.

Đurđa i Stjepan Naranđa

Iako svaki od njih danas ima i svoje posebne zanimacije – Đurđa redovito ide na „senior fit“, fitness za umirovljenike u DG Centru, a Stjepan zadovoljstvo pronalazi u glazbi kao voditelj, pjevač i svirač tamburice u tamburaškom sastavu „Miris čempresa“ Udruge umirovljenika Prelog, kvaliteta njihovog braka leži i u činjenici da imaju i puno zajedničkih aktivnosti. Osim „Čovječe, ne ljuti se“ igre.

Zajedno radimo i u našem voćnjaku, kosimo travu, beremo orahe, šećemo, gledamo „Potjeru“ , pijemo večernju kavicu u 18 sati…. – otkrili su. I, još nešto – razgovaraju!

– Razgovor je jako bitan u svakom braku. Tolerirajte više jedno drugo, bacite mobitele kraj i razgovarajte se! – poručili su Đurđa i Stjepan.

Dakle, želite li sretan brak i zlatni pir, razgovarajte, posvetite se stvarima koje volite ali i zajedničkim aktivnostima, i nikad se ne srdite zauvijek! Đurđi i Stjepanu želimo još mnogo, mnogo lijepih trenutaka zajedno, s nadom da se, za početak, vidimo na njihovom dijamantnom piru!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još