BERBA GROŽĐA U ZEBANEC SELU

Dubravac je dobro rodio, biti će vina i žganice!

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Zadnjeg dana ovogodišnjeg ljeta mnogi vinogradari međimurski pobrali su ranije sorte grožđa, a mi smo pozvani na berbu u Zebanec Selo kod obitelji Ivice Sklepića, odanog čitatelja portala medjimurski.hr, poglavito kada je u Austriji gdje mu je naš portal izvor informacija u zbivanjima u rodnom kralju. Prije nego ćemo pisati o berbi, naglašavamo kako je Ivica sa svojim bratom Jurajem Kamenarom iz Merhatovca revni član Udruge Međimurske žganice i redoviti sudionik Festivala žganice u Selnici.

Prezimena braće su različita jer se majka dva puta udavala, obzirom da joj je prvi muž umro u ranom stadiju života, pak se priženila, a Ivica, Juraj i Stjepan su najbolji plodovi majčine ljubavi.

E, sada berba: -Prije desetak godina došao sam u Rasadnik Žižek u Svetoj Mariji i zaprosio da mi prodaju trsove čiji se plodovi i listovi neće trebati često ili nikada tretirati kemijskim sredstvima protiv raznih bolesti. I ljubazni prodavači su mi predložili i prodali trsove za koje su rekli da se zovu dubrava(e)c i uistinu nikada nisam prskao više od jedanput i to modrom galicom i sve ove godine sam iznimno zadovoljan.

Urodi su svake godine bili izvrsni, no ove godine je to bilo u znatno manjim količinama, ali još uvijek dovoljno za naše potrebe po zdravo, ekološkom vinu, a kako se bavim i žgajarom od tropa će biti i dovoljno kvalitetne žganice-tropice, ispričao nam je Ivica držeći u ruci lijep primjerak grozda. Kako nismo bili sigurni o kakvoj sorti grožđa je riječ, jer, priznajemo, za dubravac nismo do sada čuli, pitali smo Mladena Dobranića, predsjednika Udruge voćara, vinara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

– Je, istina ovo grožđe nema potrebe tretirati ili špricati kao druge sorte i vrlo je prilagodljiva za uzgoj na brajdama kao i na žici. Meni je poznatija kao sorta direktor jer je vrlo slična šmarnici ili noji, a uz to je oplemenjena te su joj grozdovi dosta veliki i daju dobro pitko vino i uglavnom se koristi za obiteljske potrebe, kaže Dobranić, kojemu vjerujemo te ustvrđujemo kako je grožđe jednako dobro zvali ga dubrava(e)c ili direktor.

I kako je to u Međimurju red, berba i prešanje proslavljeno je uz stol prepun dobrog jela, kojeg je Ivica osobno pripremio.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još