BERBA GROŽĐA U ZEBANEC SELU

Dubravac je dobro rodio, biti će vina i žganice!

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Zadnjeg dana ovogodišnjeg ljeta mnogi vinogradari međimurski pobrali su ranije sorte grožđa, a mi smo pozvani na berbu u Zebanec Selo kod obitelji Ivice Sklepića, odanog čitatelja portala medjimurski.hr, poglavito kada je u Austriji gdje mu je naš portal izvor informacija u zbivanjima u rodnom kralju. Prije nego ćemo pisati o berbi, naglašavamo kako je Ivica sa svojim bratom Jurajem Kamenarom iz Merhatovca revni član Udruge Međimurske žganice i redoviti sudionik Festivala žganice u Selnici.

Prezimena braće su različita jer se majka dva puta udavala, obzirom da joj je prvi muž umro u ranom stadiju života, pak se priženila, a Ivica, Juraj i Stjepan su najbolji plodovi majčine ljubavi.

E, sada berba: -Prije desetak godina došao sam u Rasadnik Žižek u Svetoj Mariji i zaprosio da mi prodaju trsove čiji se plodovi i listovi neće trebati često ili nikada tretirati kemijskim sredstvima protiv raznih bolesti. I ljubazni prodavači su mi predložili i prodali trsove za koje su rekli da se zovu dubrava(e)c i uistinu nikada nisam prskao više od jedanput i to modrom galicom i sve ove godine sam iznimno zadovoljan.

Urodi su svake godine bili izvrsni, no ove godine je to bilo u znatno manjim količinama, ali još uvijek dovoljno za naše potrebe po zdravo, ekološkom vinu, a kako se bavim i žgajarom od tropa će biti i dovoljno kvalitetne žganice-tropice, ispričao nam je Ivica držeći u ruci lijep primjerak grozda. Kako nismo bili sigurni o kakvoj sorti grožđa je riječ, jer, priznajemo, za dubravac nismo do sada čuli, pitali smo Mladena Dobranića, predsjednika Udruge voćara, vinara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

– Je, istina ovo grožđe nema potrebe tretirati ili špricati kao druge sorte i vrlo je prilagodljiva za uzgoj na brajdama kao i na žici. Meni je poznatija kao sorta direktor jer je vrlo slična šmarnici ili noji, a uz to je oplemenjena te su joj grozdovi dosta veliki i daju dobro pitko vino i uglavnom se koristi za obiteljske potrebe, kaže Dobranić, kojemu vjerujemo te ustvrđujemo kako je grožđe jednako dobro zvali ga dubrava(e)c ili direktor.

I kako je to u Međimurju red, berba i prešanje proslavljeno je uz stol prepun dobrog jela, kojeg je Ivica osobno pripremio.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Vraća se sunčanije vrijeme, no bez preuranjenog ljeta u nastavku svibnja

N1 donosi vremensku prognozu Tee Blažević. Pretežno oblačno je diljem...

Noa Horvat iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec viceprvak Hrvatske iz fizike!

Na državnom Natjecanju iz fizike učenici Gimnazije Josipa Slavenskog...

Hvala volonterima koji svakodnevno mijenjaju svijet na bolje!

Danas, 8. svibnja, obilježavamo Svjetski dan Crvenog križa –...

Grad Prelog sufinancira analizu plodnosti tla: prijave do 23. svibnja!

U okviru Programa potpore poljoprivredi Grada Preloga za razdoblje...