POMOĆ I NAKNADA

Država kažnjava nezaposlene koji se žele obrazovati?

Autor: Dnevnik.hr Foto/Video: Ilustracija
- Advertisement -

Kako bi bolje odgovorila na potrebe tržišta rada i do 2030. godine dostigla prosjek Europske unije (EU) u obrazovanju odraslih, Hrvatska se odlučila za model vaučera, javlja Dnevnik.hr

Uz nezaposlene, priliku za obrazovanje dobile su i zaposlene osobe koje bi mogle ostati bez posla jer nemaju potrebna znanja ili vještine ili žele iskorak u karijeri.

Zasad je odobren 5821 zahtjev, a od 7759 korisnika koji su predali zahtjev, njih 5897 ili više od tri četvrtine je zaposleno, dok je 1862 nezaposleno. Jedna od njih je i čitateljica DNEVNIK.hr-a koja se požalila zbog stopiranja naknade za nezaposlenost za vrijeme trajanja obrazovanja:

”Nakon gotovo 10 godina ponovno sam se našla na HZZ-u kao nezaposlena osoba. Odradila sam sve prijave, između ostalog, podnijela sam zahtjev za financijsku pomoć dok sam nezaposlena. Čula sam za opciju da država financira obrazovanje pa sam se prijavila kako bih stekla dodatne kvalifikacije za lakši pronalazak posla.”

Iz HZZ-a ističu da je Zakonom o tržištu rada regulirano ostvarivanje prava koja su propisana Zakonom:

”Nezaposlena osoba koju je Zavod uputio na Obrazovanje za stjecanje kompetencija potrebnih za rad putem vaučera, ima sukladno Zakonu za dane provedene na obrazovanju pravo na novčanu pomoć i na naknadu troškova prijevoza u visini koju utvrđuje Upravno vijeće Zavoda, a sva prava i obveze regulirani su Ugovorom o međusobnim pravima i obvezama između korisnika programa ‘Moj Vaučer’ – nezaposlena osoba i HZZ-a koji se potpisuje prije početka edukacije.”

Detalje saznajte klikom ovdje.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još