KONCESIJA ZA BUŠOTINU?

Draškovec još čeka svoju geotermalnu energanu: od Josipa Kobala do švicarskih tvrtki

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, AAT
- Advertisement -

Na 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Preloga, vijećnik Mario Horvat postavio je pitanje gradonačelniku Ljubomiru Kolareku je li dana koncesija za bušotinu na području geotermalnih izvora u Draškovcu privatnoj osobi. Ovih dana, Grad Prelog je dostavio pisani odgovor na to pitanje.

– Na osnovu raspisanog javnog natječaja za ustupanje bušotine na vodu, tzv. Draškovec 1, tadašnje Gradsko poglavarstvo Grada Preloga je dana 27. ožujka 2002. godine sklopilo Ugovor o ustupanju bušotine s Josipom Kobalom iz Draškovca. Danom sklapanja Ugovora Josip Kobal je preuzeo bez naknade u trajno vlasništvo bušotinu za vodu, tzv. Draškovec 1 zajedno s opremom. Bušotina se nalazila na kat. čest. br. 496, 497 i 498 u vlasništvu Josipa Kobala. Ugovorom se utvrđuje odgovornost Josipa Kobala za rad bušotine, za svaku štetu, izravnu ili neizravnu, koja bi mogla biti prouzročena Gradu ili nekoj trećoj osobi. Isto tako se Josip Kobal obvezuje da će, a vezano uz ugovor koji je Grad Prelog sklopio s INA – Industrija nafte, INI – Industrija nafte ustupiti, bez naknade, građevinsko zemljište za gradnju prodajnog, proizvodnog, skladišnog ili sličnog objekta na području Grada Preloga, i to u slučaju kada INA bude iskazala interes. Sve one obveze koje su utvrđene u ugovoru sklopljenim između Grada Preloga i Ina – Industrija nafte prenesena su na Josipa Kobala. Nemamo saznanja o tome je li Josip Kobal navedenu bušotinu ustupio ili eventualno prodao nekoj trećoj osobi – odgovorio je pisano gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Mario Horvat

Podsjetimo, Josip Kobal je poduzetnik iz Draškovca zbog kojeg je župan Matija Posavec na tapeti USKOK-a jer ga je dotični navodno podmitio s 10.000 kuna kako bi ostao član Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije (na toj funkciji i je danas). Prije puno godina govorio je kako je na njegovom zemljištu otkrivena ljekovita termomineralna voda te kako će se tu izgraditi toplice, lječilište, golf tereni i slično.

Josip Kobal je i član Mjesnog odbora Draškovec i osnivač je tvrtke Metalkod iz Draškovca, a u razdoblju između 1998. do 2020. godine osnovao je, ali i zatvorio, nekoliko tvrtki koje su očito trebale progurati projekt toplica, kao što su SPA Aqua Termal d.o.o., Aqua Aera Terra d.o.o. i Međimurje Geothermae d.o.o. Zadnje dvije preuzeli su Švicarci.

Prije nekoliko godina napravljen je i strateški investicijski projekt geotermalne energane AAT Geothermae, vrijedan oko 600 milijuna kuna i proglašen jednim od 10 najvažnijih strateških projekata u Hrvatskoj, čija je gradnja trebala početi 2016. godine. Riječ je o projektu visoko učinkovite proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora geotermalnog resursa. Međutim, iz nekog razloga sve je zastalo i do danas ništa od velikih planova za lječilišni i wellness turizam za mali Draškovec.

Neslužbeno doznajemo da je Josip Kobal prodao većinu zemljišta, a izjavu od njega nismo uspjeli dobiti. Uvidom u katastarske čestice, danas postoji samo čestica 497, koja je u vlasništvu švicarske tvrtke Aqua Aera Terra (AAT) sa sjedištem u Draškovcu, koju zastupa direktor Petar Vesenjak iz Slovenije. A zemljište gdje se krenulo s projektom geotermalne energane nalazi se na čestici 492, koja je u vlasništvu švicarske tvrtke AAT Geothermae d.o.o. za proizvodnju energije, koju zastupa Bodo Alexander von Düring, danas ujedno direktor i tvrtke Međimurje Geothermae d.o.o.

Obje tvrtke ujedno su investitori u projekt geotermalne energane. Neslužbeno doznajemo da se ipak nije odustalo od ovog projekta, a nadamo se da ćemo uskoro saznati i u kakvoj je fazi projekt.

- Advertisement -

Podijeli:


Najnovije

Pročitajte još