OSNIVAČ TVRTKE JE ČAKOVČANIN DAMIR SABOL

Dovršena je najveća startup akvizicija u povijesti Hrvatske, 550 milijuna dolara sjelo na račune!

Autor: Jutarnji list, Medjimurski.hr Foto/Video: Matija Habljak/PIXSELL
- Advertisement -

Google je u cijelosti završio preuzimanje Photomatha, doznaje Jutarnji list. Više različitih izvora potvrdilo je da je najveća startup akvizicija u Hrvatskoj dosad, a procjenjuje se i do 550 milijuna dolara vrijednosti, sada u cijelosti gotova. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list niti jedan regulator na svijetu nije našao razlog zašto bi zaustavio ovu transakciju.

Prva je za exit Photomatha zeleno svjetlo dala Europska Komisija. Ona je krajem ožujka objavila da ne vidi razlog zašto se najpopularnija hrvatska mobilna ne bi prodala Googleu.

– Europska komisija u skladu je s EU Uredbom o spajanjima bezuvjetno odobrila akviziciju Photomatha od strane Googlea zaključivši da ta transakcija neće ugroziti tržišno natjecanje u Europskom gospodarskom prostoru – napisala je Europska komisija.

Iako se tada mislio da je to dovoljno da bi se akvizicija mogla zaključiti, to nije bilo tako. Google, kao dio Alphabeta, jedne od najvećih kompanija na svijetu, s Photomathom ima globalne planove pa je morao proći kroz slične regulatorne procese u ostatku svijeta. Zbog toga je kompanija zabranila sve javne nastupe Photomathu i zadnja dva mjeseca nije davala nikakve službene izjave o akviziciji.

Photomath je mobilna aplikacija koja rješava matematičke zadatke fotografiranjem. U tome je najuspješniji na svijetu, kako u brzini i kvaliteti rezultata tako i po broju korisnika. Photomath je do sada preuzet više od 350 milijuna puta.

Podsjetimo, Damir Sabol, osnivač i izvršni direktor Photomatha, rođeni je Čakovčanin.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još