FINANCIRA MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Dogovorena ulaganja u obnovu crkvi u Prelogu i Draškovcu

Saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, na radnom sastanku sa ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek razgovarao je o potrebama Grada Preloga, a što se tiče financiranja iz djelokruga rada Ministarstva kulture i medija. Posebna je pozornost dana sakralnim objektima, crkvama u Prelogu i Draškovcu.

Kroz prošlih nekoliko godina u svrhu zaštitnih radova na orguljama u Crkvi sv. Jakoba u Prelogu, iz Ministarstva kulture stigla su sredstva u iznosu od 385.000,00 kuna. Za završetak radova, završetak obnove orgulja potrebno je dodatnih 1.100.000,00 kuna, a za ovu godinu dogovoren je iznos od 350.000,00 kuna. Orgulje Josefa Angtera iz Pečuha izgrađene su 1896. godine, a smještene su na koru župne crkve.

– Predstavljaju instrument povijesne i organološke vrijednosti, pneumatskog sistema 16 registara, manualom i pedalom unutar skladno riješenog trodijelnog klasicističkog kućišta. Stilski elementi kućišta klasicističkog, tj. historicističkog izraza također upućuju na dataciju druge polovice XIX. stoljeća i na srednjoeuropsku graditeljsku školu – stoji u priopćenju.

Radnom je sastanku nazočio i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a najavljena su i sredstva namjenjena obnovi jednog od zvonika Crkve sv. Roka u Draškovcu.

Najnovije vijesti

Pročitajte više