DJELUJU OD 2012. GODINE

Dođite 4. listopada u Osnovnu školu Draškovec na koncert ansambla ‘Glazbene staze’

Autor: Grad Prelog Foto/Video: Grad Prelog, Ilustracija
- Advertisement -

Dom kulture Grada Preloga, u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske, priređuje, u prostoru Osnovne škole Draškovec, koncert Ansambla Glazbene staze. Koncert će se održati, u srijedu 4. listopada, s početkom u 12 sati.

Ansambl Glazbene staze peteročlani je mješoviti instrumentalni sastav. Prema sastavu pripada vrsti glazbenog ansambla koji se naziva pierrot-ansamblom te je jedini komorni sastav te vrste u Hrvatskoj.

Ovisno o programu, ansambl surađuje i s drugim glazbenicima. Članice i članovi Glazbenih staza vrsni su komorni glazbenici, solisti i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ansambl djeluje od 2012. godine, a proizašao je iz ciklusa Glazbene staze. Od samog početka članice ansambla su pijanistica Iva Ljubičić Lukić, ujedno i osnivačica Glazbenih staza, flautistica Eda Rimanić i violinistica Đana Kahriman. Klarinetist Franjo Stojaković pridružuje se ansamblu već 2013. godine, a od 2018. godine violoncellist ansambla postaje Andrija Šimić. Koncerti Glazbenih staza tematski su osmišljeni te često spajaju klasičnu glazbu s drugim glazbenim izričajima kao što su filmska glazba, jazz i šansona.

S osobitim je uspjehom, uz pohvale kritike i veliki interes publike, ansambl izveo programe Crveni ruž, Zvjezdane staze, Barok Pop i mnoge druge. U njima je prepoznata i obrazovna kvaliteta pa je ansambl uključen u izvedbe programa Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u mom kvartu) i Ministarstva kulture i medija (Ruksak (pun) kulture).

Pored redovitih nastupa u ciklusu Glazbene staze, ansambl je ostvario brojne nastupe diljem Hrvatske. Glazbenici ovog ansambla od samih početaka surađuju s domaćim skladateljima te su do sada praizveli djela niza mladih, ali i etabliranih skladatelja: Biance Ban, Ivana Končića, Ivane Kovač, Sande Majurec, Ivana Josipa Skendera, Marka Slavičeka, Brune Vlaheka i Tomislava Uhlika. Izdavačka kuća Cantus 2022. godine izdaje album prvijenac ansambla Glazbene staze pod nazivom Pierrot Project, Op. 1. Na program koncerta u Draškovcu, naći će se djela Ivana Končića, Johna Harbisona i Brune Vlaheka.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još