DJELUJU OD 2012. GODINE

Dođite 4. listopada u Osnovnu školu Draškovec na koncert ansambla ‘Glazbene staze’

Autor: Grad Prelog Foto/Video: Grad Prelog, Ilustracija
- Advertisement -

Dom kulture Grada Preloga, u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske, priređuje, u prostoru Osnovne škole Draškovec, koncert Ansambla Glazbene staze. Koncert će se održati, u srijedu 4. listopada, s početkom u 12 sati.

Ansambl Glazbene staze peteročlani je mješoviti instrumentalni sastav. Prema sastavu pripada vrsti glazbenog ansambla koji se naziva pierrot-ansamblom te je jedini komorni sastav te vrste u Hrvatskoj.

Ovisno o programu, ansambl surađuje i s drugim glazbenicima. Članice i članovi Glazbenih staza vrsni su komorni glazbenici, solisti i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ansambl djeluje od 2012. godine, a proizašao je iz ciklusa Glazbene staze. Od samog početka članice ansambla su pijanistica Iva Ljubičić Lukić, ujedno i osnivačica Glazbenih staza, flautistica Eda Rimanić i violinistica Đana Kahriman. Klarinetist Franjo Stojaković pridružuje se ansamblu već 2013. godine, a od 2018. godine violoncellist ansambla postaje Andrija Šimić. Koncerti Glazbenih staza tematski su osmišljeni te često spajaju klasičnu glazbu s drugim glazbenim izričajima kao što su filmska glazba, jazz i šansona.

S osobitim je uspjehom, uz pohvale kritike i veliki interes publike, ansambl izveo programe Crveni ruž, Zvjezdane staze, Barok Pop i mnoge druge. U njima je prepoznata i obrazovna kvaliteta pa je ansambl uključen u izvedbe programa Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u mom kvartu) i Ministarstva kulture i medija (Ruksak (pun) kulture).

Pored redovitih nastupa u ciklusu Glazbene staze, ansambl je ostvario brojne nastupe diljem Hrvatske. Glazbenici ovog ansambla od samih početaka surađuju s domaćim skladateljima te su do sada praizveli djela niza mladih, ali i etabliranih skladatelja: Biance Ban, Ivana Končića, Ivane Kovač, Sande Majurec, Ivana Josipa Skendera, Marka Slavičeka, Brune Vlaheka i Tomislava Uhlika. Izdavačka kuća Cantus 2022. godine izdaje album prvijenac ansambla Glazbene staze pod nazivom Pierrot Project, Op. 1. Na program koncerta u Draškovcu, naći će se djela Ivana Končića, Johna Harbisona i Brune Vlaheka.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

I Donji Kraljevec kreće u borbu s komarcima!

Obavještavamo Vas da će se adulticidni tretman komaraca na...

FOTO Prvo ocjenjivanje pokazalo visoku kvalitetu žganica

Znano je, od davnine, da su žganice međimurskih žganičara...

Još jedna donacija američkih Hrvata kotoripskim udrugama

Zajednica Hrvata u Americi je mnogobrojna, a u gradu...