VIŠE OD 15.000 LJUDI

Dobra vijest za velik broj građana: Danas im na račun sjeda 150 eura

Autor: Dnevnik.hr Foto/Video: Igor Kralj/Pixsell
- Advertisement -

Počela je isplata nacionalne naknade za starije osobe u iznosu od 150 eura.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da je danas počela isplata nacionalne naknade za starije osobe za svibanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 15.773 korisnika (79,40 posto žena i 20,60 posto muškaraca), za što je osigurano 2.347.515 eura iz Državnog proračuna.

Nacionalna naknada od 1. siječnja iznosi 150 eura. Pravo na taj iznos ostvaruju hrvatski državljani koji su navršili 65 godina, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300 eura)
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada, i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani. – prenosi Dnevnik.hr

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Besplatni ljetni nogometni kamp otvorenog tipa

U proteklom tjednu Nogometna škola Općine Mala Subotica organizirala...

Slika za poklon Svetoj Margareti zaštitnici mjesta

Danas već afirmirani samouki 54- godišnji  slikar Zoran Horvat Art ...

BIG JUMP 2024 Na kupalištu u Svetoj Mariji skačite i vi za rijeku Dravu!

Na kupalištu u Svetoj Mariji danas, 14. srpnja 2024....